Kerestecioğlu: JİTEM elemanı Aygan’ın savunması neden alınmadı?

Kerestecioğlu: JİTEM elemanı Aygan’ın savunması neden alınmadı?
HDP’li Kerestecioğlu, zamanaşımına 8 ay kalan Musa Anter cinayet davasında yargılanan JİTEM elemanı itirafçı Abdulkadir Aygan’ın yazılı savunmasının alınmama sebebini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, zamanaşımına uğramasına 8 ay kalan Musa Anter davasına dair Meclis Başkanlığı’na, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önerge gerekçesinde, İsveç’te bulunan sanıklardan JİTEM elemanı itirafı Abdulkadir Aygan’ın (Aziz Turan) 2018 yılında yazılı savunması alınması talebiyle müzekkere oluşturulmasına karşın bakanlığın kayıtsız kaldığı, yanıt vermediği vurgulandı.

Önerge gerekçesinde, şunlara dikkat çekildi: "Musa Anter Davasının, kamuoyunda JİTEM Davası olarak bilinen dosya ile birleştirilmesi sonrasında, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden yargılamanın 30 Eylül 2015 tarihli duruşmasında mahkeme, İsveç’te bulunan Abdulkadir Aygan’ın (Aziz Turan) SEGBİS yöntemiyle savunmasının alınması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne yazılan yazıya Aygan’ın ifade vermeyi kabul etmediği yönünde cevap verilmiştir. Bunun üzerine Mahkeme heyetinin, Cumhuriyet savcısının da katılımıyla bizzat giderek İsveç’te savunmanın alınması için Adalet Bakanlığından talebi olmuştur. Bu talep de Bakanlığınız tarafından olumlu karşılanmamış, ‘hazır bulunma talebi olmaksızın’ sorulacak soruların yazılı olarak hazırlanarak istinabe talebinde bulunulması halinde bunun uygun olacağı Mahkemeye dikte edilmiştir. Bunun üzerine mahkeme 11 Temmuz 2018 tarihli duruşmada, Abdulkadir Aygan’ın savunmasının yazılı olarak alınması konusunda bir ara karar oluşturmasına rağmen şu ana kadar Bakanlığınızca mahkemeye herhangi bir cevap verilmemiştir."

‘SANIK IŞIK WUPPERTAL’DA ÖLDÜ’

Almanya’ya iltica eden ve orada ölmüş olan sanık Cemil Işık’ın iltica talebi, öldürülmesine ilişkin bilgi ve belgelerin edinilmesine yönelik, mahkemenin istinabe talebi üzerinden 5 yıl geçtiği de hatırlatılan gerekçede, "Bakanlığınızca yurt dışı istinabe talebine cevap verildiğine dair yazı mahkemeye 10 Ağustos 2021’de gönderilmiştir. Bu yazıya ilişkin tercüman bilirkişi tarafından hazırlanan tercüman evrakı, 24 Kasım 2021 tarihinde görülen duruşmada okunmuştur. Sunulan tercümeye göre Cemil Işık’ın ölüm tarihinde resmi olarak Wuppertal’da kayıtlı olduğu, ölüm olayının da Wuppertal’da kayıt altına alındığının, Wuppertal nüfus sicil dairesi ile geçilen temas sonrasında ölüm raporunun Wuppertal polisi tarafından yapıldığının öğrenildiği, daha detaylı bilginin Wuppertal polis merkezinden öğrenilebileceği bildirilmiştir" denildi.

Kerestecioğlu, Bakan Gül’ün yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

"*İsveç’te yaşayan Aygan’ın savunmasının alınması ve belgelenmesi için bugüne kadar Bakanlığınız tarafından hangi işlemler yapılmış, uluslararası hukuktan kaynaklanan mevzuattan ne şekilde faydalanılmıştır? 

*Mahkemenin 24 Kasım 2021 tarihli duruşmasının 4 ve 5 numaralı ara kararlarında Cemil Işık’ın öldürülmesine ilişkin olarak karakoldan ölüm raporu ve buna bağlı tahkikat evrakı kayıtlarının uluslararası istinabe yoluyla temini için yazılan yazıya ilişkin Bakanlığınız tarafından ne tür bir istemde bulunulmuştur?

*1990’lı yıllarda işlenen suçların cezalandırılması, devlet içindeki derin yapılanmaların açığa çıkarılmasına yönelik bir yargılamada Adalet Bakanlığının iş birliği yapmamasının gerekçesi nedir?" (MA)

Öne Çıkanlar