'90'ların İçişleri Bakanıyla ittifak yapıyorsanız sağ ittifaksınız'

'90'ların İçişleri Bakanıyla ittifak yapıyorsanız sağ ittifaksınız'
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir partinin ittifaklarının da soldan olması gerektiğini söyledi.

POLİTİKA -  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında CHP'nin dörlü ittifakına ve AKP'nin seçim vaadlerine tepki gösterdi.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasındaki ittifakı, sağ ittifak olarak değerlendiren Kerestecioğlu, sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir partinin ittifaklarının da soldan olması gerektiğini belirtti:

'İSTERSE CHE'YE MESAJ YOLLAYIN SAĞ BİR ITTİFAK OLMANIZI ENGELLEMEZ'

"Biz yüzümüzü bu cenaha döndüğümüzde sağdan sağdan gelen ittifaklar görüyoruz. Ortada sosyal demokrat bir parti var fakat bu parti günlerdir topu İYİ Parti’ye atarak, ‘İYİ Parti, HDP’yi istemiyor’ diyerek bir süreç yaşattı. Ama bugün gördük ki HDP dışında bir ittifak kurmak istiyorlarmış. Bu ittifak kimi transfer ederse etsin, isterse Che Guevera’ya, onun kardeşine mesaj yollasınlar, onun sağ bir ittifak olmasını engelleyemez. CHP’nin sol seçmenine de yasaktır. Eğer bir parti sosyal demokratsa ittifak yapılacak parti solda olan partidir. Siz 90’ların İçişleri Bakanıyla, Sivas’ta yaşananların şaibesi üzerinde olanlarla ittifak yapıyorsanız sağ bir ittifaktasınız. Kadın ittifakı, emek ittifakı dururken cumhur ittifakını kim takar demiştik. Şimdi iki sağ ittifak yarışacak. Onlar oraya HDP buraya. Oylar HDP’ye."

'SEÇİME 50 GÜN KALANA KADAR EMEKLİLER VE İŞSİZLER AKILLARINA GELMİYOR'

AKP’nin seçim vaatlerinede tepki gösteren Kerestecioğlu, "Kaşıkla verdiklerini seçimden sonra kepçeyle geri alacaklar" dedi. Kerestecioğlu, "Sürekli aynı şey yaşanıyor. Hükümet son anda vergi affı, imar affı getiriyor. Birden bire o güne kadar hatırlanmayanlar akla geliyor. Seçime 50 gün kalana kadar emekliler, işçiler kimsenin aklına gelmiyor, birden iyilik meleği oluyorlar" diye konuştu. 

‘BİN LİRAYI ALIN AMA OY VERMEYİN’

Kerestecioğlu, AKP’nin seçim öncesi vadettikleri için şunları dile getirdi: "İnsanların hak ettiğini sunmak yerine bir inayet, bir yardım, bir kandırmaca olarak insanlara sunuluyor. Ben kimsenin buna tamah edeceğini sanmıyorum. Alın 1000 liraları, çok daha fazlasını hak ediyorsunuz. Ama oyunuzu vermeyin. 

Öğrencilere af getirdim diyor, ancak ‘terörle iltisaklı’ olanlar kapsam dışı tutulmuş. Terörle iltisaklı olmayan kaldı mı? 1 Mayıs’ta, Newroz’da alanlara çıkan, Efrin işgaline hayır diyen Boğaziçi’deki üniversite öğrencileri gibi politik, barışı savunan bütün öğrenciler terörist gibi algılanıp bu aftan yararlanamayacak.

Gençler bedelli askerlik kanunu bekliyor, Erdoğan çıkıp şimdi askerlerimize ayıp olur, seçimden sonra getireceğiz diyor. Vicdani ret bir insan hakkıdır arkadaşlar. Biz yıllardır ‘dileyen gencimiz kısa süreli kamu hizmetinde bulunsun, zorunlu askerliği kaldırın" diyoruz. Fakat onlar için savaş da, gençlerin sıkıntıları da mühim değil. Yalnız seçimi garantilemek önemli, kendileri zengin olacak mı, o önemli. Bu vaatler, bu paketler gidişin göstergesi! Yuvarlana yuvarlana aşağı doğru gidiyorlar."

‘GÜL BELKİ 2048’DE ADAY OLUR’

Kerestecioğlu, adaylığı gündemine gelen ve geri adım atan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili de şu yorumu yaptı: "Muhtemel bir adayın konutuna helikopterle Genelkurmay Başkanı indiriyorlar. Buna karşı bir açıklama gelmedi kimseden. Askeri vesayetle mücadele edeceğim diye iktidara gelenler, bugün kendi tarafında diye Genelkurmay Başkanını adayları ikna etmesi için gönderiyor. Bu olayla ilgili haberleri yayından kaldırıyorlar, fakat diğer yandan Bülent Turan, hiç sıkıntı hissetmeden Genelkurmay Başkanıyla görüştü diye aday olmuyorsa hiç olmasın, diyor.  Yaşanan olayı itiraf ediyor. 27 Nisan e-muhtırasını eleştirenler, e- muhtıradan hallice bir muhtırayı helikopterle gönderiyorlar. Eğer bir ziyaret olmuşsa ki olmuş görünüyor, bunun üzerine Gül, ‘evet ben aday olmayacaktım ama bu ziyaretten sonra adayım’ deseydi, tankların üzerine çıkmış siyasetçi olurdu. Ama sanırım rafa kalktı. Gençlerin dediği gibi fazla üzerine gitmeyelim, belki 2048’de aday olur. Ya da bir gül aday olacaksa belki Hayrunisa Gül aday olur."

BAŞ HARFLERİ S VE D OLABİLİR

Kendi adaylarına ilişkin ipuçları da veren Kerestecioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bütün bu yaşanan acıların son bulmasından başka bir dileğimiz yok. Yalanlarla yönetilen bir ülkeyi değil; kolektif akılla, dostlukla, dayanışmayla yönetilen bir ülkeyi hak ediyoruz. 24 Haziran bu değişimin tarihi olacak. Demokrasi tarihimize yapı taşı koyulacaktır. Bu ülkeyi tüm yurttaşların görüşüne, düşüncesine, inancına saygı göstererek halkla birlikte yönetecek bir kişi cumhurbaşkanı olacak. Baş harfleri S ve D olabilir. Erdoğan yenilmez değil. Sadece bu algı yaratılmaya çalışılıyor. Sanki yenilmez gibi. Ama değil. Şimdi özgürlük zamanı, şimdi HDP zamanı. Herkesin bir araya gelme zamanı."

(M.A)

 

Öne Çıkanlar