KHK’li diye parasına el konulmak istenen Uzpak: Vatandaş sayılmıyorum

KHK’li diye parasına el konulmak istenen Uzpak: Vatandaş sayılmıyorum
Antep’te Suzan Uzpak adlı öğretmen banka hesabına yapılan havaleyi KHK'li olduğu için 'Yasaklı TC' denilerek bir süre tahsil edemedi.

Antep’te Şahinbey Ortaokulunda öğretmenlik yaparken 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Eğitim Sen üyesi Suzan Uzpak, yurtdışından hesabına yatırılan parayı 'Yasaklı TC' uyarısı verdiği için bir süre çekemedi.

Vakıfbank’ın Merkez Şubesi’nde yaşadığı zorluğu anlatan Uzpak, ihraç edilen tüm kamu çalışanların benzer durumlar yaşadığını söyledi. Bankadaki görevlilerden aynı sorunun birçok KHK’liye yaşatıldığını, hiçbirine parasının ödenmediğini öğrenen Uzpak, olayı basına yansıtacağını söylemesi üzerine bankanın çözüm geliştirdiğini kaydetti. 

'SİNDİRİLMİŞ BİR KİTLE VAR'

Hesabına yatırılan parayı almak için gittiği banka şubesinde karşılaştığı uygulamayı anlatan Uzpak, "Ben o gün bankada görevli arkadaşa ısrarla 'Bu olay daha önce yaşandı mı?' diye sordum. Onlar bana onlarca defa yaşandığını söylediler. Paralar ödenmemiş. İnsanlar pes edip paralarını almadan gitmişler. O gün gişede görevli memurda ısrarla bana 'Parayı gönderen arkadaşınıza söyleyin. İşlemi iptal etsin. Başkasının adına göndersin' dedi. Ben kabul etmedim. Basına yansıyacağını söyledim. Basına yansıyacağını söylemem üzerine çözüm geliştirildi. Çözümü farklı bir birim geliştirdi. Banka müdürü 'Gidin arkadaşlar size ödeme yapamayacağımıza dair kâğıt versin' dedi. İnsanlarda korku var. Mücadele etmekten çekiniyorlar. Sindirilmiş bir kitle var. Kanıksama durumu var. O gün basına yansıdığında bankada parası gasp edilen bir KHK'li bana ulaştı. Ona bir çözüm bulmak için buluşmak istediğimi söyledim. O da bana, 'Hocam benim kazanılmış haklarım devlet tarafından gasp edildi. Banka benim paramı gasp etmiş çok mu?' diye cevap verdi. Bu olayın bugüne kadar gündeme gelmemesine şaşırdım. 3,5 yıldır var olan bir uygulama ancak basına hiç yansımamış' dedi.

'DEVRAN DÖNDÜĞÜNDE MAĞDUR OLAN İNSANLARA ÖDENECEK TAZMİNATLAR ÜLKEYİ ZORA SOKACAK DÜZEYDE'

Ciddi bir korkunun ve kanıksama durumunun KHK’lilerin büyük çoğunluğunda yerleştiğine dikkati çeken Uzpak, parayı alırken çok şaşırdığını ve mücadeleden geri durmamak gerektiğini dile getirdi. KHK'lilerden intikam alındığını vurgulayan Uzpak, "Bu ülkenin vatandaşısınız ama yok sayılıyorsunuz. İlginç olan şu, ben hakkımda açılan davadan takipsizlik aldım. Devletin beni ihraç etme gerekçeleri 'terör örgütüne üyelik' olarak değerlendiriliyor. Ama şu ortamda bile benim hakkımda takipsizlik vermiş. Buna rağmen ben vatandaş sayılmıyorum. Dolayısıyla bu durum intikama dönüşmüş. Bizim tüm yaşam alanlarımız kapatılmaya çalışılıyor. İlk ihraç olduğumuzda bu insanlar ne yiyecekler ne içecekler tartışması dönerken birileri 'ağaç kökü' yesinler demişti. Artık o ağaç kökü bile bize çok görülüyor. Her alanda KHK'lilerden öç alınıyor. Bu ülkede vicdanı olan herkesin bu durumlara karşı çıkması gerekiyor. Bize bu yaşatılanın geri dönüşü ülkeye maddi anlamda büyük bedeller ödetecek. Ben en kötü ihtimalle hukukta kazanacağım. Bu devran dönecek. Hiçbir iktidar sonsuza dek yönetimde kalmadı. Devran döndüğünde mağdur olan insanlara ödenecek tazminatlar ülkeyi zora sokacak düzeydedir" diye konuştu.

'VAKIF BANK BİR KHK'LİNİN 8 BİN LİRASINA EL KOYU'

KHK'lilerin vatandaş olarak kabul edilmediğini, düşman hukukunun uygulandığını sözlerine ekleyen Uzpak, devamla şunları söyledi: "Pasaport almamız yasak, yurtdışına çıkmamız engelleniyor. Adeta yarı açık cezaevinde yaşıyoruz. Benim yaşadığım olay üzerinden bana ulaşan KHK'liler var. Onlarda aynı sorunu yaşamışlar. Özellikle Vakıfbank ve Garanti BBVA Bank’ta yaşamışlar. Hesaplarında olan paralara el konmuş. 3,5 yıldır ödenmiyor. Vakıfbank ta 8 bin lira parası olan KHK'linin parasına el konmuş. Bankalarda olan dolar hesapları kişinin izni olmadan Türk lirasını çevriliyor. Ödemeler yapılırken 2016'nın kur bazı alınarak ödemeler yapılıyor. Benim yaşadığım olay üzerine büyük bir gündem oluştu. Olayı duyanlar 'Buda mı oldu?' diye tepki gösterdiler. KHK'ler birer soykırımdır. Bu soykırım 3,5 yıldır devam ediyor. Bir sürü acı olay yaşandı. Kasko mağdur KHK'li diye ödeme yapmadı. Benim bankada yaşadığım durumda benzeri bir durumdu. Yasaklı TC ne demek? Tehlikeliler listesi ne demek?" (M.A)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar