Kiğılı'dan geri adım: O sözleri söylediğimde kredi faizi 24'tü şimdi yüzde 12

Kiğılı'dan geri adım: O sözleri söylediğimde kredi faizi 24'tü şimdi yüzde 12
Birkaç gün önce, 'Bundan daha büyük kriz görmedik' sözleriyle gündeme oturan iş insanı Abdullah Kiğılı, geri adım attı: 120 günde çok şey değişti...

ARTI GERÇEK - Perakende ve hazır giyim sektörünün 51 yıllık firması Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı, Capital Dergisi’ne verdiği röportajda dikkat çeken açıklamalarda bulunmuş, "Perakendenin en zor dönemine girdik. Bundan sonrası zor ve artık büyüme de yok" demiş, "Bu zamana kadar görüp görebileceğimiz bana göre en büyük krizi yaşıyoruz. Bundan daha büyük kriz görmedik" sözleri gündem olmuştu.

Kiğılı, 120 gün önce röportajı verdiği günlerde faizin daha yüksek olduğunu belirtti. Aradan geçen kısa sürenin ardından Kiğılı, söylediği sözlerden geri adım atarak, "Ben o röportajı verdiğim günlerde bankalardan yüzde 24 faizle kredi kullanabiliyorduk. Bugün ben Kiğılı olarak bankadan yüzde 11-12’yle kredi kullanabiliyorum" ifadelerini kullandı.

Dünya gazetesinden Vahap Munyar'ın bugünkü köşesinde yer alan, "O sözleri söylediğim gün kredi faizi 24’tü şimdi yüzde 11-12" başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) önceki başkanlarından biri geçen cuma günü Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı’yı aradı:

- Abdullah Abi, açıklaman gündeme oturdu.

Kiğılı’nın TGSD eski Başkanı’nın sözünü ettiği açıklamasının özeti şöyleydi:

- Sektörde 54’üncü yılımı yaşıyorum. Benimle beraber sektörde üç kişiyiz. Osman Boyner, Sait Akarlılar ve benden yaşlısı yok sektörde. Bu zamana kadar görüp görebileceğimiz en büyük krizi yaşıyoruz. Bundan daha büyük kriz görmedik.

Kiğılı, TGSD eski Başkanı’na önce o açıklamasıyla ilgili şu detayı anlattı:

- Capital Dergisi 120 gün önce benimle röportaj yaptı. Bugün "gündem oluşturdu" dediğin o cümlelerim söz konusu röportajın içinde yer alıyordu.

Ardından söze faizden girdi:

- Ben o röportajı verdiğim günlerde bankalardan yüzde 24 faizle kredi kullanabiliyorduk. Bugün ben Kiğılı olarak bankadan yüzde 11-12’yle kredi kullanabiliyorum.

Mağazalarında alışverişin yüzde 82’sinin kredi kartıyla gerçekleştiğini belirtti:

- Yani, mağazalardaki her 100 liralık alışverişin 18 lirası kasaya nakit giriyor. Gerisini kredi kartının muhatabı bankalardan tahsil ediyoruz.

Kredi kartı komisyonlarını anımsattı:

- 120 gün önce bankalara kredi kartı komisyonu olarak yüzde 2.80-3 ödüyorduk. Bugün yarıya, yani yüzde 1.5’e indi.

Perakende sektörünün bir başka önemli yükü üzerinde durdu:

- Mağaza kiralarımızı dövizle ödüyorduk. Şimdi çok şükür TL’yle ödüyoruz. Üstelik yıllık kira artışı da yüzde 9.2 düzeyinde oldu.

Enflasyonun artış hızındaki inişe işaret etti:

- Enflasyonun artış hızındaki düşüşü hepimiz görüyor, yaşıyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu gelişmelerin işaretini geçen yıl verdiğini anımsattı:

- Berat Bey, bundan 6-7 ay önce enflasyonun tek haneye doğru ineceğini, faizlerin de hızla düşeceğini söylediğinde kimse inanmıyordu.

Makro göstergelerde elle tutulur şekilde iyileşme olduğunu vurguladı:

- Bu gelişmeler bizim için moral, motivasyon kaynağı oldu.

Kendisini arayan TGSD eski Başkanı’na sordu:

- Enflasyon, faiz, kredi kartı komisyonu ve kiralarla ilgili söylediğim iyileşmeleri 120 gün önce hayal bile edemiyorduk değil mi?

Sorusuna yanıtı da kendisi verdi:

- Ama bunların hepsi oldu…

TGSD eski Başkanı telefonu kapatırken Kiğılı’nın sözlerini onayladı:

- Haklısın Abdullah Abi…

Kiğılı’nın "Böyle kriz görmedik" sözünden 4 ay sonra verdiği mesajlar, Türk ekonomisi için "dipten dönüş"e işaret ediyor değil mi?

KABİL VE OTTOWA'DA MAĞAZA AÇIYOR

Kiğılı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı’nın kapısını Afganistan’dan bir girişimci çaldı:

- Kabil’de Kiğılı mağazası açmak istiyorum.

Kiğılı, girişimcinin markayla nasıl tanışmış olabileceğini düşündü, şu saptamayı yaptı:

- Zorlu Center, İstinye Park ve Cevahir AVM, İstanbul’a gelen turistin yüzde 90’ının alışveriş durakları oluyor. Bu 3 AVM’deki mağazaların tanıtım açısından etkisini görüyoruz.

Afganistan’dan gelen girişimci ile bayilik anlaşması imzalarken, yeni mağaza açılacak diğer ülkelere baktı:

- Kanada’nın Ottawa ve Montreal kentlerinde de mağazamız yakında açılacak. Marakeş’teki (Fas) mağazanın açılış hazırlıklarında sona gelindi. Amman’da 3 mağazamız açılacak.

Yakın dönemde açılan mağazaları irdeledi:

- Ramallah’da (Filistin) 3 katlı mağazamız açıldı. Azerbaycan’da 3 mağazamız vardı, 2 daha eklendi. Dağıstan’da mağaza, Almanya’da showroom açtık.

Yurt dışı mağazalarının toplam sayısını gözden geçirdi:

- 20 ülkede 98 mağaza ve satış noktamız var. Onlar üzerinden bu yıl 6 milyon dolar ihracat yapacağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar