Kılıçdaroğlu, ‘4 ayaklı strateji planı’nı açıkladı: Farklı bir siyasi politika izlemek zorundayız

Kılıçdaroğlu, ‘4 ayaklı strateji planı’nı açıkladı: Farklı bir siyasi politika izlemek zorundayız
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlar buluşmasında ‘4 ayaklı strateji planı’nı açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Burdur'da Muhtarlar ve Kanaat Önderleri buluşmasında açıklama yaptı.

"Farklı bir siyasi politika izlemek zorundayız" diyen Kılıçdaroğlu, "Ülkeyi saygın kılmak varken neden bu kavgalar oluyor. Her birimizin sorumluluğu var.  Öyle bir strateji geliştirelim ki farklı siyasi görüşlerde olanlar dahi bu doğrudur diyebilsinler.  4 ayaklı bir stratejiyi hayata geçirmek zorundayız." ifadeleriyle kalkınma ve gelişme üzerine gerekli stratejileri açıkladı.

4 AYAKLI STRATEJİ PLANI

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle oldu:

Ülkeyi saygın kılmak varken neden bu kavgalar oluyor. Her birimizin sorumluluğu var. Öyle bir strateji geliştirelim ki farklı siyasi görüşlerde olanlar dahi bu doğrudur diyebilsinler. 4 ayaklı bir stratejiyi hayata geçirmek zorundayız.

1. HALKA: DEMOKRASİ

Nedir bu halkalar:

1. Halkamız: Bu ülkede herkesin can ve mal güvenliği olmalıdır. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı demektir. Sorunla karşılaşan kişinin soruınunun dile getirmesine ortam hazırlamak, medya özgürlüğü demektir. Tarafsız, bağımsız bir yargıya başvurarak hakkımı alabilmeliyim. İşsiz birisi, sanayici de haksızlığa uğrayabilir. Buna demokrasi diyoruz. Vazgeçilemeyen alan demokrasi.

Demokrasiden, yargı bağımsızlığından, herkesin kimliğine saygı duymaktan yanayız. Tamamına demokrasi diyoruz. Olmazsa olmazımız. Otoriter rejim değil halkına saygı duyan bir rejim.  Devlet milletine şeffaf olmak, hesap vermek zorundadır.

Köprüler yapılıyor. Kaça yapılıyor? Kimse bilmiyor. Demokrasilerde devletin hesap vermesi lazım: Senden vergiyi aldım ama şunları yaptım. İhaleyi açtım, en düşük bedeli verene verdim demesi lazım. Otoriter rejimlerde millete hesap verilmez millete hesap verilir.

128 milyar dolar nereye gitti? 83 milyonun parası nereye gitti? Bu soruyu sormak suç konusu haline geldi. Demokrasi bu kadar önemli bir şey.  Ülkenin aydınlığa çıkmasının birinci yolu demokrasi.

2. HALKA: EKONOMİ

2. önemli halka üreten Türkiye: Ekonomi, maliye, para politikası üretim üzerine endekslenmelidir. Üretime teşvik edeceksin. Alın teri dökeni koruyacaksın.

Katma değer üretmezseniz katma değer üreten ülkelerin pazarı haline gelirsiniz. Nasıl üreteceğiz biz bu ürünleri? Üniversiteler bilgi üretecek ki sanayici o bilgiyi elle tutulur metaya dönüştürsün. Üniversitesi bilgi üretmeyen bir ülkenin büyüleşme, demokratikleşme şansı yoktur. Üniversite demek aklın özgürce kullanılması demektir.

Allah'ın bize verdiği en değerli organ beyindir. Kur'an-ı Kerim'de de diyor: Aklınızı kullanmıyor musunuz? Aklımızı nerede kullanacağız? Edebiyatta, sanatta, her alanda Türkiye'nin üretmesi lazım.

10 milyonu aşkın işsizimiz var. Türkiye üretimden kopartıldığı için. Türkiye'yi üretimden, tarımdan koparmak kimin stratejisidir?  Vatanseverlik nedir? O ülkede herkesin karnı doyuyorsa bunu sağlayan iktidar vatanseverdir.

Üretirseniz istihdam yaratırsınız. Saygınlığınız artar. Afrika'ya, Filistin'e gönderirisiniz. Dışarıya daha ne kadar el açacağız?

3. HALKA: SOSYAL DEVLET

3. stratejiye ihtiyacımız var: Güçlü bir sosyal devlet kurmak zorundayız. Sosyal devlet fakirin fukaranın yanında olan devlettir. İşsizliğin, yoksulluğun olduğu yerde huzur olmaz.

Bunun için 1971 yılında kanun çıp 2021 yılına kadar uygulanmayan Aile Sigortası Destekleri Kanunu'nun çıkması lazım. 50 yıl önce geçmiş hala yapmıyorlar. Fakire fukaraya paket gönderip fotoğraf çektireceğiz. Hani sağ elin verdiğini sol el görmeyecekti?

Teknolojiyi bilimi takip etmek zorundasınız. Osmanlı'nın batışı sanayi devrimini kaçırmaktan olmuştur. Teknolojiyi takip etmek zorundayız.

4. HALKA: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sürdürülebilirlik. 4. ayak da bu. İşi ehline vermek zorundayız. Devlet Planmlama Teşkilatı vardı. Yok oldu. Elin oğlu, 50, 100 yılı planlıyor. Biz yarın sabah ne olacağını bilmiyoruz. Şundan emin olmanızı isterim: Devlette 27.5 yıl çalıştım. En az süre SSK'da çalıştım, 4-5 yıl çalıştım. Maliye Bakanlığı'nda çalıştım.

Kaynağı nereye tahsis edeceksin? Konu yanlış siyasi tercihlerdir. Kanal İstanbul'u yapalım parayı oraya harcayalım diyorlar. Bucak Ovası'nı sula. Yer altı suları yerinde kalacak, Burdur Gölü' yükselecek. Haran Ovası'nı sula. Dışarıdan alacağına çiftçi üretsin. Kim kazanacak çiftçi kazanacak. Siyasi tercihi kimden yana kullanacaksın?

Londra'daki bir avuç tefeciye 183 milyar dolar faiz ödüyorsunuz. Bizim çiftçiye versen dünyayı besler. Birileri rahatsız olacak ama: Devleti namuslu insanların yönetmesi lazım. Devleti soyulacak bir insan gibi görmemeleri lazım. Kaybeden biz oluyoruz, 83 milyon.

O yüzden Millet İttifakı olarak güçlendirilmiş bir sistemden yanayız. Devletin bir insanın eline teslim edilmemesi lazım.  Bu devlet fazilet, erdem, bilgi üzerine kurulmuştur. Talan üzerine inşaa edilen bir devlet yaşayamaz.

‘MİLLETVEKİLİNİ HALKIN SEÇMESİ LAZIM’

Cumhurbaşkanının tarafsız olmaması lazım. Her gün konuşmaması lazım. Ayın belli günlerinde konuşur herkes de ne söyleyecek diye dinler. Cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım. Hakemdir. Şimdi bunu yapacak cumhurbaşkanı yok Türkiye'de. Erdemli, namuslu kişi olması lazım. Egemen güçler tarafından mal varlığı ile tehdit edilmemesi lazım. Boğazından haram lokma geçmemesi lazım.

Parlamentonun ne yetkisi var? Genel başkana geliyor liste adaylar bunlar. Siz milletvekilini seçmiyorsunuz. Mühür basıyorsunuz. Milletvekilini halkın seçmesi lazım.

‘TÜRKİYE'Yİ BU KADAR YÜKÜN ALTINA SOKMAYA GEREK YOK’

Bunları söylerken yeni bir Türkiye'nin inşaasından, herkesin imrendiği bir Türkiye'den söz ediyorum. Türkiye milli kurtuluş savaşında nasıl mazlum milletlere örnek olduysa şimdi de bütün az gelişmiş ülkelere örnek olması lazım. Türkiye'nin beklemeye tahammülü yok. Çağrımı bir daha yapıyorum. Türkiye'yi bu kadar yükün altına sokmaya gerek yok. Getir sandığı, vatandaş seni seçiyorsa başımın üstünde yeri var.

Karnım tok, sizin verdiğiniz vergilerle maaşımı alıyorum.  Sanayici Romanya'ya kaydı. Birisi mal varlığıma el koyarsa ne yaparım diyor. Halktan korkulmaz. Hepimizin milli iradeye saygı duyması lazım. Hesaplaşma, devri sabık yaratma derdinde de değiliz. Biz bu ülkenin şeffaf yönetilmesini istiyoruz.

Sorduğunuz her soruya samiyetle cevap vereceğim. Farklı bir siyasi politika izlemek zorundayız. Mısır'ı Suriye'yi biz inşa edeceğiz. Daha güçlü olacağız. Kavgadan ne yarar gördük? Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ın dışlanmadığını göreceksiniz. Bilgi ile birikimle erdemle olur. Bunları yapacağız yapmak zorundayız. Niye Milli Kurtuluş Savaşı verdik. İkinci bir savaşı demokrasi mücadelesi vereceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar