Kılıçdaroğlu: Kamuoyunun tepkisi olmasaydı Erdoğan KPSS rezaletinin üzerini kapatacaktı

Kılıçdaroğlu: Kamuoyunun tepkisi olmasaydı Erdoğan KPSS rezaletinin üzerini kapatacaktı
Erdoğan’ın KPSS rezaletini kapatamadığı için DDK’nın harekete geçirmek zorunda kaldığını belirten Kılıçdaroğlu, ‘Pek çok yolsuzluk oldu, DDK harekete geçti mi? Hiç geçmedi’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. KPSS skandalının devletteki çürümenin net bir şekilde ortaya çıkmasını sağladığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu "Kamuoyunun tepkisi rezaleti kapatılamaz noktaya getirdi ve sınavı iptal etmek zorunda kaldılar. Erdoğan, olayın üzerini kapatamadığı için Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçirdi" dedi.

2011'de Uludere'deki bombardımanda hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, "Sen "Uludere Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak" demiştin, bu söz sana ait, ne oldu? Sen verdiği sözü tutmayan birisin, milleti kandırıyorsun. Roboskili (Uludere) aileleri de kandırdın" diyerek Erdoğan’ı eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü yazarı Ruhat Mengi’ye konuştuğu röportajın tamamı şöyle:

‘ÖSYM BAŞKANI'NI KİM GETİRDİ?’

31 Temmuz'da yapılan ve 1.4 milyon adayın katıldığı Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların çalındığı iddiası dair konuşan Kılıçdaroğlu, "Şimdi, Erdoğan ülkeyi tek başına yönetiyor, tek başına karar sahibi. Devlette liyakat kavramının tamamen yok olduğunu biliyoruz. ÖSYM'nin Başkanı'nı oraya getiren kim; Erdoğan, atamayı yapan kim; Erdoğan, ondan izinsiz kimse bir kurumun başına atama yapmıyor. Olay devletteki çürümenin en net şekilde ortaya çıkmasını sağlayan bir olaydır aslında. O kişi o makamda görev yaparken soruların çalınması, bir dershanenin kitapçığıyla aynı olması eğer çok geniş ölçüde kamuoyunun tepkisini çekmeseydi yine kapatılacaktı ama kapatılamaz noktaya geldi ve iptal etmek zorunda kaldılar. Yazılı sınava girip KPSS'de 7'nci olan bir kişi sözlüde elenir mi? Ama bu sözlü sınav olayında alan daha dar, kamuoyu çok fazla görmüyor, binlerce, yüzbinlerce kişiyi ilgilendirmediği için bunu kapatıp kendi yandaşlarını alabiliyorlar. Veya üniversiteyi düşünün; akademik kimliğe sahip bir kişi alınacak, gazetelere ilan veriliyor, bir tek adı yok. Hakim ve savcı almak için sınav açıyorlar, nereden alınacak; avukatlardan. AK Parti'nin il başkanlığını yapan, ilçe başkanlığını yapan, partiye üye olan kişiler getiriliyor, savcı ve hakim yapılıyor. Dolayısıyla, ben Milli Eğitim Bakanlığı'nın önüne giderken aslında o bakanlığın arkasında hangi dümenlerin döndüğünü çok iyi bilen biriyim. Erdoğan da biliyor bütün bunları. Şimdi suçlu arıyorlar, suçlu kim?" dedi.

‘ERDOĞAN BU KPSS REZALETİNİ KAPATAMADIĞI İÇİN DDK HAREKETE GEÇTİ’

Kılıçdaroğlu, "Üniversitelere hoca seçilirken, bakanlıklara eleman alınırken nasıl tercihler yapıldığını, kişilerin sözlülerde nasıl elendiğini, düşük puan alanlara sözlüde nasıl yüksek puan verildiğini, bunların nasıl kazandırıldığını ve devlete nasıl yerleştirildiğini bilmeyen mi var? Olaya böyle bakmamız lazım, çürüyen bir devlet yapısı var, bunun için de liyakatsiz insanlar bir yerlere getiriliyorlar, onlar da getirildikleri yerlerde büyük hatalar yapıyorlar, çünkü bu hatalar kaçınılmaz, bilgileri birikimleri o makamın gereğini yapmaya yetmiyor. Erdoğan bu KPSS rezaletini kapatamadığı için Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) harekete geçirmek zorunda kaldı. Pek çok yolsuzluk oldu, DDK harekete geçti mi? Hiç geçmedi, öyle bir kurulun varlığından bile kimsenin haberi yoktu, unutulmuştu" diye konuştu.

‘BİR SUÇLU BULMALARI LAZIM, EN RAHATI FETÖ’

Suçlu bulmanın en rahat yolunun ‘FETÖ’ olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "İktidar partisinde en tepeden en aşağıya kadar kimse "Ben suçluyum" demiyor, bir suçlu bulmaları lazım, en rahatı FETÖ. Peki, FETÖ'yle mücadele eden sen değil misin, Bank Asya'nın önünden geçeni hapse attılar, Bank Asya'da üst düzey yöneticilik yapan birini getirip Sermaye Piyasası Kurulu'na en tepe yönetici olarak atadılar, bu nasıl bir mücadeledir akıl alacak şey değil!  Samimi olarak düşüncemi öğrenmek istiyorsanız, en tepeden en aşağıya kadar devleti soyulacak bir organ olarak gören bir yapıyla karşı karşıyayız ve bu yapının temel hedefi şu; gidiyoruz, ne götürsek kardır. Bütün felsefe, bütün amaç bunun üzerine inşa edilmiş durumda ve bütün veriler de bunu gösteriyor zaten bize" ifadelerini kullandı.

‘ÇÜNKÜ SORUNUN ÇÖZÜM ADRESİ OLARAK MECLİS'İ GÖRMÜYORLAR’

CHP, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunun TBMM'de gündeme gelmesi ve hazırladığı yasa teklifinin görüşülmesi için Meclis'in olağanüstü toplanması talebine dair konuşan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan parlamentoyu zaten işlevsiz hale getirdi, normalde bir kanun çıkarken o kanunu ilgilendiren bütün sivil toplum örgütlerinin ve meslek kuruluşlarının görüşlerinin alınması lazım. Bu öneriler alınmadı veya üstünkörü gazetelerden, oradan buradan derlendi, bir kanun çıkardılar ama bu şiddeti engellemedi. Bir hekimin öldürülmesi üzerine yine toplumda bir infial çıktı, bunun üzerine parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağıralım ve bunun önlemini alalım dedik. Fakat gelmediler, çünkü sorunun çözüm adresi olarak Meclis'i görmüyorlar" dedi.

‘DEMOKRASİNİN ÖZNESİ HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM’

Kılıçdaroğlu, "Olur ya birdenbire Meclis toplantısında yeterli sayı bulunursa biz hemen içeri girelim ve görüşmeleri engelleyelim diye bekliyorlar. Komisyonlara sevk edip orada tutmak için. Parlamento, sarayın arka bahçesine dönüşmüş durumda. Meclis nasıl Milli Kurtuluş Savaşı'nda ciddi bir irade ortaya koydu ve Kurtuluş Savaşı'nı verdiyse parlamentoyu yine milli iradenin ana merkezi olarak, demokrasinin öznesi haline getirmemiz lazım. O zaman parlamentoda milletvekilleri özgürce düşüncelerini ifade edebilirler" vurgusu yaptı.

‘HER ŞEY ERDOĞAN'IN İKİ DUDAĞINA TESLİM EDİLMİŞ VAZİYETTE’

Giderayak Türkiye’de ne varsa içini boşaltmak istiyorlar diyen Kılıçdaroğlu, "Aslında şiddetle ilgilenmiyorlar, uyuşturucuyla da ilgilenmiyorlar, ailelerde ciddi bir yoksulluk var onunla da ilgilenmiyorlar, dediğim gibi; onların tek amacı var, giderayak biz Türkiye'de ne varsa içini boşaltabilir miyiz, birilerine kaynak aktarabilir miyiz, artık bu amacın görülmesi lazım. Siz devlet nedir bilmiyorsunuz, devlet protokolü nedir bilmiyorsunuz, kendi oğlunuzu getiriyorsunuz devlet protokolünün içine sokuyorsunuz, devlet şirket gibi yönetilmez, şirkette de patron zaten öyle yapmaz. Yani her şey Erdoğan'ın iki dudağına teslim edilmiş vaziyette ve her şeyde büyük bir çürüme var" dedi. 

‘ULUDERE ANKARA'NIN KARANLIK DEHLİZLERİNDE KAYBOLMAYACAK’ DEMİŞTİN, NE OLDU O SÖZE?

2011'de Uludere'deki bombardımanda hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, "Eğer parti olarak bir ülkeyi yönetmeye talipseniz, halka söyleyeceksiniz; CHP iktidarında ülkeyi nasıl yöneteceğiz? Hiç kimsenin kimliğini, inancını, yaşam tarzını siyaset konusu yapmayacağız, bu toplumun yaraları varsa, derin travmalar yaratılmışsa, bu konuda aleniyet neyse onu yapacağız. Bunları yapmazsanız ülkeyi nasıl yöneteceksiniz? Haksızlığa uğrayan bir kişinin hakkını teslim etmezseniz ülkeyi nasıl yöneteceksiniz? Toplum paralize olmuş vaziyette, herkes birbirine kuşkuyla bakar hale geldi. Komşunun kimliğini, inancını, yaşam tarzını sorgulamaya başladı.

Erdoğan'ın sözlerine gelince… Sen "Uludere Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak" demiştin, bu söz sana ait, ne oldu? Sen verdiği sözü tutmayan birisin, milleti kandırıyorsun. Roboskili (Uludere) aileleri de kandırdın. Ama onlar çok iyi biliyor ki, Bay Kemal bu katliamın faillerini ortaya çıkaracak. İşte helalleşme de o zaman olacak, sen helalleşmenin ne demek olduğunu dahi bilmiyorsun. Ama meraklanma, o aileler kendi ayağına gelen ile kendisini ayağına çağıran arasındaki farkı çok iyi bilir" ifadesini kullandı.

‘85 YAŞINDAKİ İNSAN HAPSE ATILIR MI ALLAH AŞKINA?’

Türkiye’de hukuk yok diyen Kılıçdroğlu şunları söyledi:

"Bırakılır, hepsi bırakılır. Sadece onlar da değil, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş için AİHM kararları çıkmasına rağmen onlar da içerdeler, Türkiye'de hukuk yok zaten, hukuk yok. 85 yaşındaki insan hapse atılır mı Allah aşkına? Kenan Evren gerçek darbe yapmasına rağmen evinde hapis vermişlerdi, bu generallere neden aynı hak tanınmıyor? Yargı ülkede bağımsız değil, yargı bağımsız olsa bu rezaletlerin hiçbiri olmaz zaten, yargı bağımsız olsa 80-85 yaşındaki insanlara en kötü ihtimalle ev hapsi verilirdi ama talimatla dava açılıyor, talimatla hapis cezası veriliyor, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan adam terfi ettiriliyor, AİHM kararını uygulamayan adam terfi ettiriliyor.

‘HİÇ KİMSENİN KİMLİĞİNİN, İNANCININ, YAŞAM TARZININ SİYASETTE TARTIŞILMADIĞI BİR TÜRKİYE’

Bu toplumu kaynaştırmak istiyorum; Kürt'tür, Laz'dır, Çerkez'dir, Sünni'dir, Alevi'dir, başı açıktır, kapalıdır, Türkiye'nin buradan çıkması ve bir geleceğe odaklanması lazım. Büyüyen bir Türkiye, güçlü olan bir Türkiye, herkesin iş-aş sahibi olduğu bir Türkiye, hiç kimsenin kimliğinin, inancının, yaşam tarzının siyasette tartışılmadığı bir Türkiye, kucaklaşan ve büyümeye kilitlenen bir Türkiye, bunu istiyorum ben. Ülkeyi bu noktaya getiren siyaset kurumu ama buradan çıkaracak olan da siyaset kurumu. Bunun temel hedefi siyasetin şeffaflaşmasıdır, Parlamentonun halkın beklentilerine göre görev yapmasıdır, eğer biz bunu yapabilirsek ki 6'lı masanın, Millet İttifakı'nın temel hedefi de zaten bu, o zaman biz bu ülkede hem barışı sağlamış oluruz, hem de daha sağlıklı, daha tutarlı bir gelecek perspektifi çizebiliriz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar