'Karayalçın, Kılıçdaroğlu'na HDP ve İYİ Parti önerisini sundu: Altın teraziyi çalıştırmalıyız'

'Karayalçın, Kılıçdaroğlu'na HDP ve İYİ Parti önerisini sundu: Altın teraziyi çalıştırmalıyız'
'Kılıçdaroğlu öneriye yanıt vermemiş.'

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, eski CHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na HDP ve İYİ Parti ile ilgili olarak öneri sunduğunu ileri sürrdü. Sarıkaya, Karayalçın'ın "Altın teraziyi çalıştırmalıyız, önemli olan İYİ Parti ve HDP’nin eş zamanlı bulunduğu bir ittifaktır, biri olmadan diğeri olmamalı" dediğini aktarrdı.

Sarıkaya'nın Habertürk'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

İki eski Genel Başkan, muhtemelen bugün veya yarın da İnce ile bir araya gelmek için dün randevu ayarlama çabasındaydı.

Şurası açık ki CHP yönetimi İnce’nin gitmesini istemiyor; ancak ayrılmasının partide yaratacağı huzursuzluğu da görüyor.

Bundan dolayı itekleyici bir dil yerine kucaklayan bir üslupta kalıyor.

Nitekim Kılıçdaroğlu’na en yakın isimlerden biri olan Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da dünkü sohbetimizde bu üslupla yaklaştı:

"Ben bu kadar yıl CHP’ye emek vermiş, onunla bütünleşmiş Muharrem İnce’nin ayrılıp parti kuracağına ihtimal dahi vermiyorum…"

SEÇİM MODELİ ÖNERİSİ

İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığına odaklı CHP’de kalma arayışına çözüm aranırken, iki eski Genel Başkan’ın ziyaretinde adaylık belirleme sürecine ilişkin model önerisi gündeme gelmiş.

Murat Karayalçın, seçmen tabanında Cumhurbaşkanı adayının Abdullah Gül veya Ali Babacan olacağına dönük algının burukluk yarattığına dikkat çekerek şu öneriyi getirmiş:

"Genel Başkan’ın elinde bir altın oyu olsun, ama adayımızı kayıtlı 1.2 milyon üyemizin katıldığı ön seçim ile belirleyelim. İttifak görüşmeleri dikkate alınarak Genel Başkan da elindeki altın oyu dilediği gibi kullanabilsin. Bu seçmenimizi de rahatlatır. Bu tür tartışmaların da önüne geçer. Biz ittifak yaparken, içerdeki birliği de korumalıyız."

Kılıçdaroğlu öneriyi not almış, herhangi bir görüş dile getirmemiş...

HDP İLE İYİ PARTİ BİRLİKTE

Karayalçın'ın ikinci önerisi HDP konusunda olmuş; "Altın teraziyi çalıştırmalıyız, önemli olan İYİ Parti ve HDP’nin eş zamanlı bulunduğu bir ittifaktır, biri olmadan diğeri olmamalı" görüşünü dile getirmiş.

Kılıçdaroğlu bu öneriye de yanıt vermemiş.

Görünen o ki Kılıçdaroğlu'nun, İYİ Parti lideri Akşener ile birlikte CHP'li İzmit Belediye Başkanı Kaplan’ın davetine katılıp mesaj vermek istediği Perşembe gününe İnce’nin basın toplantısı koyması CHP’de kaşları kaldırmış.

Partinin etkin bir ismi, "İnce o gün gideceklerini biliyordu; başka bir gün mü kalmadı da o götürüp basın toplantısını perşembeye koyma gereği duydu; belli ki sabotaj etmek istiyor" dedi.

Eski Genel Başkanlara da bu bir şekilde ifade edilmiş…

Öne Çıkanlar