Kimliklere üçüncü cins geliyor

Kimliklere üçüncü cins geliyor
Kendini kadın veya erkek olarak tanımlamak istemeyenler "X" kullanabilecekler.

YAŞAM- ABD'nin Oregon Eyaletinde Nüfus cüzdanı veya ehliyet çıkarmak isteyenler artık kadın mı yoksa erkek mi olduğuna karar vermek zorunda kalmayacaklar. Temmuz ayından itibaren ABD'de kimliklerde genel olarak kadın tanımı için "W" harfi erkek tanımı için de "M" harfi kullanılıyor. Oregon eyaleti bu tanımların yanına "X" harfini ekliyor. "X" harfi kendini kadın veya erkek olarak tanımlamayan üçüncü bir cinsiyet için kullanılacak.

Aktivistler bu yeni düzenlemenin insanların kendi cinsiyetlerini özgürce tanımlama hakının sağlanmasında atılmış önemli bir adım olarak görüyorlar. "X" harfini biyolojik cinsiyetinin cinsiyet kimliğini tanımlamayan insanlar yada tipik kadın veya erkek özelliği taşımayan kişiler kullanabilecekler.

Oregon Eyaleti yönetimi bu kararı, Jamie Shupe isimli birinin geçen yıl kadın kimliği tanımından çıkıp üçüncü bir kimlik tanımı talep etmek için açmış olduğu davadan sonra aldı. Mahkeme kurumları yeni bir tanımlama kararı almalarına hükm edince, eyalet kendini üçüncü bir cins olarak tanımlayan insanlar için bu çözümü geliştirdi.


.

Öne Çıkanlar