Kimyasal silah kullanıldığı iddiaları Meclis gündeminde

Kimyasal silah kullanıldığı iddiaları Meclis gündeminde
Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığına yönelik idiiaları Meclis gündemine getiren HDP’li Feleknas Uca, araştırma yapılıp yapılmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Federe Kürdistan Bölgesi’nde devam eden askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair haberlere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, ulusal ve uluslararası basında Türkiye’nin düzenlediği askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair iddiaların yer aldığı belirtildi. Önergede, "20 Ekim’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak’ta, aralarında aydın, yazar, parlamenter ve gazetecilerin bulunduğu 153 kişi Birleşmiş Milletlere ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Yönetim Komitesi’ne (OPCW) çağrıda bulunarak Türkiye’nin kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istemiştir. Yapılan açıklamada; Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına dair belgelere sahip olunduğu, hastanelerde kimyasal silahtan etkilenen hastaların bulunduğu da belirtilmiştir" denildi.

'SÖZLEŞMEYE TARAFTIR'

Türkiye, kimyasal silahların üretimini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne (CWC) taraf ülkelerden biri olduğu hatırlatılan önergede, "Aynı zamanda Türkiye, boğucu, öldürücü gazların kullanımını yasaklayan 1925 tarihli Cenevre Protokolü’nü 1929 yılında kabul etmiştir. Bu protokol, toplu katliamların önünü almak, bir anlamda savaşın kontrol dışına çıkmasını önlemek amacıyla imzaya açılan bir antlaşma metnidir" diye belirtildi.

‘İDDİALAR DOĞRU MU?’

Uca, konu bağlamında Oktay'a şu soruları yöneltti: 

"* Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında kimyasal silah kullandığına dair, basında yer alan iddialar doğru mudur? Savaş suçu kapsamına giren bu iddialarla ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

* Türkiye’nin taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ve Cenevre Protokolü’ne riayet edilmekte midir?

* Basında yer alan iddialar doğruysa kimyasal silah kullanımından sorumlu olanlar hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?" (MA)

Öne Çıkanlar