Kiracılar, İstanbul’da konut krizi için harekete geçiyor

Kiracılar, İstanbul’da konut krizi için harekete geçiyor
Yurttaşların gelir kaybına uğradığı, işsizliğin arttığı bu günlerde yaşanan kiralık konut krizi yaygın ve akut bir sorun olarak çözüm bekliyor.

ARTI GERÇEK- Kiralık konut fiyatları hergeçen gün artarken, büyüyen bu krizi iktidarın gündeminde yer almıyor. Dünyanın birçok kentinde yaşanan kriz pandemiyle daha da büyürken, Türkiye’de ekonomideki kötü gidişatın da etkisiyle sorun daha da katlanmış oldu.

Kiraların kontrolsüz bir biçimde artmasına karşı change.org'ta "Kiralara Üst Sınır Getirilsin" talebiyle başlayan imza kampanyası çok kısa sürede kamuoyunda ilgi ve destek görmüştü. Halkevleri, imza kampanyasının ve gerçekleşen eylemlerin ardından "Kiracılar değişmez demiyor, konut krizi için harekete geçiyor" diyerek İstanbul'da kiracılara mevcut krizi konuşmak üzere çağrı yaptı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI

Halkevleri, 16 Ekim'de İstanbul Şehir Plancıları Odası II. Başkanı Pelin Pınar Giritoğlu, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi, iktisatçı Prof. Dr. Özgür Orhangazi, İstanbul Planlama Ajansı Vizyon 2050 Ofisi Konut Politikaları Uzmanı Özgün Rüya Oral, Gebze Teknik Üniversitesi araştırma görevlisi Safiye Özge Subaşı, Yurtsuzlar Hareketi üyesi, Halkevleri Genel Sekreteri Mustafa Eberliköse ve Halkevleri Hukuk Sekreteri Sercan Aran’ın katılımıyla bir çalıştay düzenleyerek konuyu masaya yatırdı. Konut sorunun temel ve güncel nedenlerinin konuşulduğu çalıştayda kısa ve orta vadede yapılacak çözüm önerileri etraflıca tartışıldı. Halkevleri çalıştayın sonuçlarını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağını da belirtti.

'KİRACILAR, KONUT KRİZİ İÇİN HAREKETE GEÇİYOR'

Çalıştayın sonuçları üzerinden Halkevleri, "Kiracılar değişmez demiyor, konut krizi için harekete geçiyor!" başlığıyla kiracıları, 24 Ekim Pazar günü 13.00’da İBB Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği etkinliğe davet etti. Kiracılara yapılan çağrıda "Hep birlikte konut krizinin gerekçelerini, çözüm önerilerini konuşup, yol haritasını birlikte belirleyeceğiz" denildi.

BERLİN'DEKİ MÜCADELE ÖRNEĞİ GÜNDEM OLACAK

İstanbul Planlama Ajansı, meslek odaları temsilcilerinin ve hukukçuların sunumlarıyla katkı sunacağı etkinliğe, Almanya'nın başkenti Berlin’de uzun yıllardır kiracıları bir araya getiren "DeutscheWohnen&Coenteignen" hareketi aktivisti de çevrimiçi bağlanarak Berlin’deki mücadele deneyimini aktaracak.

Öne Çıkanlar