Kırgızistan'da seçim iptal: Devlet başkanına göre gösteriler 'darbe girişimi'

Kırgızistan'da seçim iptal: Devlet başkanına göre gösteriler 'darbe girişimi'
Kırgızistan Merkezi Seçim komisyonu seçimleri iptal ettiğini açıkladı.

Kırgızistan Merkezi Seçim komisyonu parlamento seçimlerini iptal ettiğini açıklarken, sonuçların protesto edildiği ülkede Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov, darbe girişiminde bulunulduğunu iddia etti.

Ceenbekov, "Geçtiğimiz gece birtakım siyasi güçler, seçimlerin arkasına sığınarak Kırgızistan’da iktidarı ele geçirmeye çalıştı" dedi.

Ceenbekov, "Siyasi partilerin liderlerini taraftarlarını sakinleştirmeleri ve toplandıkları yerlerden götürmeleri çağrısı yapıyorum. Tüm yurttaşlarımı barışı muhafaza etmeye ve provokatif güçlerin çağrılarına uymamaya çağırıyorum. Ülkemizin barışı ve toplumumuzun güvenliği en önemli hususlar. Tüm güçleri ülkemizin akıbetini, siyasi hırslarından öncelikli tutmaya ve hukuki davranmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Ceenbekov ayrıca tüm sorunların barışçıl yolla ve hukuk çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

'1 KİŞİ ÖLDÜ, 590 KİŞİ YARALANDI'

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülkedeki protestolarda yaralananların sayısı 590’a çıktı, 1 kişi de hayatını kaybetti.

Ölen kişinin 30-35 yaşlarında olduğu kaydedildi.

Diğer yandan protestocularla yaşanan arbedeler sırasında güvenlik güçleri arasından 190 kişinin yaralandığı, 6’sının durumunun ağır olduğu belirtildi.

BİŞKEK KOMUTANLIĞINA ATAMA

Eski İçişleri Bakan Yardımcısı Kursan Asanov da Bişkek Komutanı oldu.

Asanov, Eski Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’le tutuklanması sırasında görüşmeler gerçekleştirmişti.

Atambayev, protestocular tarafından serbest bırakılmıştı.

Kırgızistan’da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler, Devlet Başkanlığı Sarayını ve parlamento binası alanına girdi.

NE OLMUŞTU?

Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasının ardından seçim barajını geçemeyen parti üyeleri, seçim sonuçlarını protesto etmek için başkent Bişkek'teki Ala Too Meydanı'nda toplanmıştı.

Sosyal Demokratlar, Meken Intımagı, Çon Kazat, Reforma, Ata Meken, Bir Bol, Respublika ve Zamandaş siyasi partilerinin destekçilerinden oluşan kalabalık, seçimlerin şeffaf olmadığını savunarak iptal edilmesini talep etmişti. Protestocular, ilerleyen saatlerde Çüy ve Kiyev caddelerinde yanan çöp kutuları ile yolları trafiğe kapatmış, bunun üzerine güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullanmıştı.

Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoya girmişti. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar