Kıtalararası füze alarmı

Kıtalararası füze alarmı
Kuzey Kore’nin kıtalararası füze denemesi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağrıldı.


DÜNYA - Dün Pyongyang Yönetimi tarafından açıklanan kıtalararası füze denemesi hem Birleşmiş Milletleri hem de ABD ve müttefiklerini alarma geçirdi.

İLGİLİ HABER: K. KORE'DEN KITALARARASI FÜZE DENEMESİ

BM GENEL KURULU TOPLANIYOR
Füze denemesi nedeniyle ABD, Japonya ve Güney Kore, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. ABD'nin BM Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Konseyin bugün TSİ 22.00’de toplanacağı bildirildi.

BM GENEL SEKRETERİ: PROVOKASYON
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, kıtalararası balistik füze denemesi yapmasını kınadı ve Pyongyang Yönetimi’ne "provokasyonlara son verme" çağrısında bulundu.Füze dememesinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının 'arsız' şekilde ihlali olduğunu belirten Guterres, bu eylemin gerginliği tehlikeli bir şekilde artıracağı vurgulandı.

ABD: GÜÇLÜ TEDBİRLER ALACAĞIZ
Washington’dan da peş peşe kınama açıklamaları geldi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Küresel bir tehdidi durdurmak için küresel bir eylem gerekir. Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerini BM Güvenlik Konseyi'nin önüne getirmek ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden hesap sormak adına daha güçlü tedbirler alma niyetindeyiz."" dedi.

PENTEGON: K. KORE TEHDİT OLUŞTURUYOR
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White da füze denemesini yazılı bir açıklama ile kınadı. Açıklamada, "Deneme, Kuzey Kore'nin ABD ve müttefiklerine tehdit teşkil ettiğini ortaya koyuyor." denildi. White ayrıca ABD’nin Kore Yarımadası'nı barışçıl yollarla nükleerden arındırmaya çalıştığını vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle 2006 yılından bu yana yaptırımlar uyguluyor. Pyongyang yönetimi ise yasağa ve uygulanan yaptırımlara karşın füze denemelerini sürdürüyor. ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin dün gerçekleştirdiği deneme ile Alaska'ya kadar erişebilecek kapasitede füze geliştirmiş olabileceğini düşünüyor. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar