Kıyı Kanunu'nda yapılan değişikliğe dava açıldı

Kıyı Kanunu'nda yapılan değişikliğe dava açıldı
Resmi Gazete’de yayımlanan “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” değişikliğine karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi dava açtı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Resmi Gazete’de yayımlanan "Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik" değişikliğinin kıyıları daraltacağı ve özel mülkiyete açacağı gerekçesiyle iptali için dava açtı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 16 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan "Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik" değişikliğinin sahillerin daralmasına ve bu bölgelerdeki alanların özel mülkiyet haline gelmesine neden olabileceği gerekçesiyle iptali için dava açtı. Danıştay'a verilen dosyada bakanlık tarafından yayımlanan Yönetmelik ile Valilikler tarafından Kıyı Kenar Tespit Komisyonları oluşturularak kıyı çizgileri tekrar belirlenebileceği belirtildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, internet sitesi üzerinden yayınladığı açıklamada, bu yönetmeliğin sahilleri daraltacağı ve sahillerde yapılaşmayı arttıracağı vurgulandı. Bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye’de kıyılar, Anayasanın 43'üncü Maddesi ve Medeni Kanunun 715'inci Maddesine göre 'devletin hüküm ve tasarrufu altındaki' yerlerdir. Bu yerlerin herhangi bir zümre veya kişi mülkiyetine verilmesi mümkün değildir. Kıyılar toplumun her kesimi için eşit, karşılıksız kullanılan ortak alanlar olmak zorundadır. Valilik Kıyı Kenar Tespit Komisyonunca yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda, kıyı alanlarında bu güne kadar izinli veya izinsiz yapılan dolgu alanlarının kıyı kenar çizgisinin yeniden tespiti yapılarak Devletin Hüküm ve Tasarrufu altındaki kıyı alanlarının daraltılmasının önü açılabilecek" denildi.

KIYILAR ÖZEL MÜLKİYET OLACAK

Kıyıların kamu kullanımından çıkarılarak özel mülkiyet haline geleceği aktarılan açıklamada, "Bu durum devlete güven ilkesini zedeleyecektir. Kamuya ait olması gereken kıyıların hazine arazisi haline gelmesi ve sonrasında kullanım hakkı devir veya satış ile özel mülkiyete dönüşebilecek olması nedeniyle anayasanın 2, 5, 10, 11, 43, 46 ve 63'üncü Maddeleri nedeniyle dava açılmıştır" ifadelerine yer verildi. (MA)

Öne Çıkanlar