Eğitimde savaş ve göç travması

Eğitimde savaş ve göç travması
Kız çocuklarının eğitime erişim imkanları, erkek çocuklara göre çok daha kısıtlı. Onların eğitimi ‘lüks ‘ olarak görülebiliyor.

Suriyeli çocukların yüzde 85.5’i savaşın ve göçün neden olduğu travmanın etkilerini yaşıyor ve en çok psikososyal desteğe ihtiyaç duyuyor.

Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile "Suriyeli Çocukların Eğitimi Araştırma Raporu"nu hazırladı. Araştırma için 252 öğretmen ile yüz yüze görüşmeler yapıldı. Öğretmenlerin yüzde 95.6’sı Suriyeli öğrencilerin çeşitli ihtiyaçları olduğunu, bu çocukların en çok "psikososyal destek" başlığı altında rehberlik hizmetleri, farklı kültürden gelen öğrenciler için uyum etkinlikleri ve sosyal etkinliklere gereksinimleri bulunduğunu söyledi.

SAVAŞ VE GÖÇ TRAVMASI

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre araştırma raporunda öğrencilerin sosyal uyum çalışmaları, rehberlik çalışmaları ve psikolojik destek gibi konularda desteklenmelerinin hem eğitim sistemini hem de sosyal hayata uyumu kolaylaştıracağı vurgulandı. Raporda öğrencilerin ayrıca "maddi destek /eğitim materyalleri desteği", "dil ve kendini ifade etme konusunda gelişim" ve "kültürel adaptasyon"a ihtiyaç duydukları belirtildi.

Rapordaki bazı bulgular ve öneriler şöyle: "Savaş ve göçün yarattığı travmanın öğrenciler üzerindeki etkileri, öğretmenlerin yanıtlarına göre kız ve erkek öğrenciler bakımından farklılık gösteriyor. Erkek çocukların en çok agresif davranışlar göstermesi, kız çocukların ise içe kapanmaları öğretmenlerin gözlemleri olarak karşımıza çıkıyor. Suriyeli öğrencilerin eğitim konusundaki ihtiyaçları ve yaşadıkları sorunlar cinsiyete göre farklılık gösterebiliyor. Kız çocuklarının karşılaştıkları riskler, erkek çocuklardan daha farklı. Bu durum, nitelikli eğitime erişim fırsatlarını da etkiliyor. Bu farklılıkların tespit edilerek uygun çözümlerin üretilmesi önemli. Kız çocukları açısından eğitime erişim imkânlarına ve sağlanan koşullara bakıldığında erkek çocuklarına göre çok daha kısıtlı oldukları görülüyor. Kız çocukları için eğitim bir ‘gereklilik’ değil ‘lüks’ olarak görülebiliyor."

EN DEZAVANTAJLILAR YOKSULLAR

Öğretmenlerin Suriyeli çocuklar arasında daha dezavantajlı olma üzerinden belirledikleri öncelikler şöyle:

-Yoksul çocuklar.

-Öksüz/yetim ya da annesi/babasından haber alamayan çocuklar.

-Türkçe bilmeyen çocuklar.

-Aile içinde sorun yaşayan çocuklar.

-Çalışan çocuklar.

-Öğrenme güçlüğü olan/kaynaştırma çocuklar.

-Okula geç başlayan/ara veren çocuklar.

-Ayrımcılığa maruz kalan çocuklar.

-Savaş nedeniyle travma yaşayan çocuklar.

NE TÜR DESTEK VERİLMELİ?

-Psikososyal destek.

-Maddi destek/eğitim materyalleri.

-Dil ve kendini ifade etme konusunda gelişim.

-Kültürel uyum.

-Aile desteği ve ailelerin bilinçlendirilmesi.

-GEM’lere (Geçici Eğitim Merkezleri) üniforma zorunluluğu getirilmesi.

-Öğretmenlerle iletişim konusunda gelişim.

-Ders/kurs saatlerinin düzenlenmesi.

-Eğitime ara vermiş çocuklar için destek çalışması.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar