Kızıldere'nin üzerinden 49 yıl geçti: Devrimciler mezarları başında anıldı

Kızıldere'nin üzerinden 49 yıl geçti: Devrimciler mezarları başında anıldı
Türkiye'nin devrimci kadrolarının Kızıldere'de katledilmesinin üzerinden 49 yıl geçti.

Mahir Çayan ve beraberindeki 9 devrimci 49 yıl önce bugün Tokat'ın Kızıldere ilçesinde katledildi.

12 Mart 1971 muhtırasının ardından yakalanan devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesini engellemek isteyen THKP-C ve THKO üyeleri Ünye’deki NATO Radar Üssü’nde görevli iki İngiliz ve biri Kanadalı üç teknisyeni kaçırdı.

Eylemi gerçekleştiren Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kurucularından Mahir Çayan, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Hüdai Arıkan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, THKO lider kadrolarından Cihan Alptekin 30 Mart 1972'de rehinelerle birlikte Tokat’ın Kızıldere köyünde ablukaya alındı.

'ERLERİ GERİ ÇEKİN, RÜTBELİLER GELSİN'

Çayan'ın komutanların megafonla yaptığı "Teslim olun" çağrısına yanıtı "Erleri geri çekin, rütbeliler gelsin" ve "Biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik" oldu.

Güvenlik güçleri eve ağır makineli silahlar, havan topları ve roketatarlarla saldırdı. Saldırı sonucu Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz yaşamını yitirdi. Saldırının devam ettiği sırada bitişikteki samanlığa geçen Dev-Genç Başkanı Ertuğrul Kürkçü, katliamın tek sağ kurtulanı oldu.

Katliam sonrası cenazeler, savcının nezaretinde Tokat’ın Niksar ilçesine götürüldü. Çayan'ın cenaze aracı askerler tarafından durduruldu ve cenazesi kimsesizler mezarlığına gömüldü. Ancak 1974'te Çayan'ın arkadaşları cenazeyi aldı ve Ankara'da bulunan Karşıyaka Mezarlığı'na defnetti.

ÇAYAN'IN MEZARI BAŞINDA ANMA TÖRENİ

Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri, Kızıldere Katliamı'nda hayatını kaybeden devrimciler anmak için Karşıya Mezarlığı’nda bir araya geldi. Çayan'ın mezarı başında yapılan anmanın ardından Ulaş Bardakçı'nın mezarı da ziyaret edildi. Anmada konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ahmet Telli, "Bizim öncülerimiz hayata bir anlam ve şahsiyet kazandırmışlardır. Bizim arkadaşlar, yani şimdi toprağın altında bizi dinleyen yoldaşlarımız, canavarın ağzından Denizleri almak için bedenlerini canavarın önüne atmayı göze almış, tarihsel trajedinin kahramanlarıydılar. Kahramanlar, bir ikon değil, öldükten sonra da yaşayanlardır ve elbet bugün burada olduğu gibi hatıraları gibi canlı bir organizmaya dönüşeceklerdir, dönüşmüşlerdir" dedi.

Anma törenine katılan HDP İstanbul Milletvekilli Musa Piroğlu ise birlikte mücadele çağrısında bulundu. Piroğlu, "Onların cesaretlerinden ve kahramanlıklarından bahsetmek değil onların kavgalarını bugüne taşımak gerekir. Mücadeleyi birleştirmeden üstümüze gelen saldırıları püskürtme şansımız yok. Türkiye demokrasi ve emek güçleri ile Kürt halkının özgürlük mücadelesini birleştirmeden bu iktidarı devirme şansımız yok.  Bilcümle ezilenlerin bir beklentisi var. Yan yana gelin birleşin ve önümüzü açın. Kızıldere de düşenlerin sözü bugün bu anlama geliyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar