Kızının tecavüze maruz bırakıldığına tanık olan anne hayatını kaybetti

Kızının tecavüze maruz bırakıldığına tanık olan anne hayatını kaybetti
Kızının tecavüze maruz bırakılmasına tanık olduğu için failler tarafından darp edilerek felç kalan anne tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Diyarbakır'da kızının sistematik tecavüze maruz bırakıldığına şahit olan anne, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Çukur Mahallesi’nde yaşayan G.A.'nın akrabası olan 5 erkeğin sistematik tecavüzüne maruz bırakıldı. Ölümle tehdit edildiği için olayı gündeme getiremeyen G.A.'nın tecavüze maruz bırakıldığı hamile kalınca ortaya çıktı. Kızının yaşadığı olaya tanık olan anne F.A., failler tarafından darp edilmesi sonucu felç geçirdi. Yatalak hale gelip, bir daha konuşamayan anne F.A., 1 Ekim 2019'da hastaneye yatırılmasından 23 gün sonra şüpheli bir şekilde yaşamı yitirdi. 

G.A.,'nın faillerin ismini vererek şikayetçi olmasına rağmen zanlılardan sadece A.D.'nin ifadesine başvuruldu, etkin bir soruşturma yürütülmedi. Failler tarafından ölümle tehdit edilen G.A., Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yerleştirildiği sığınma evlerinde can güvenliği olmadığı gerekçesiyle şimdiye kadar 5 sığınma evi değiştirmek zorunda kaldı.

16 YAŞINDA 'DİNİ NİKAH' ADI ALTINDA İSTİSMARA MARUZ BIRAKILDI

Diyarbakır'da 16 yaşındayken 'dini nikah' adı altında istismara maruz bırakılan G.A. bir yılın sonunda başka biriyle evlendirildi. Buradaki bir yılın ardından 2017 yılının sonlarında ailesinin evine dönen G.A., kuzeni İ.A., isimli erkeğin tecavüzüne maruz bırakıldı.

Akli dengesi yerinde olmadığı belirtilen babası H.A., zihinsel-bedensel engelli kardeşi, ağabeyi M.A. ve annesi F.A. ile birlikte yaşayan G.A., maruz bırakıldığı şiddet ve tecavüz sistematik şekilde devam etti. İ.A., isimli failin kuzenleri A.D., M.A., Ş.A., ve İ.A., da G.A.'yı tecavüze maruz bıraktı.

ÖLDÜRÜLMEKLE TEHDİT ETTİ

Yaşadıklarını birine anlatması durumunda öldürülmekle tehdit edilen G.A.,'nın yaşadıkları rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmasıyla ortaya çıktı. Hastanede hamile olduğunu öğrenen G.A., kendisine tecavüz eden erkeklerin ailelerinin evlerine giderek yaşadıklarını anlattı. Gittiği evlerde hem tecavüz failleri hem de onların yakınları tarafından ölümle tehdit edilipü, darp edildi.

ANNE HAYATINI KAYBETTİ

M.A., Ş.A. ve A.D.'nin kızına yönelik tecavüzlerinden birine anne F.A. da şahit oldu. Tanık olduğu durum karşısında şok geçiren anne F.A., failler tarafından darp edilmesi sonucu felç geçirdi. Yatalak hale gelip, bir daha konuşamayan anne F.A., 1 Ekim 2019'da hastaneye yatırılmasından 23 gün sonra şüpheli bir şekilde yaşamı yitirdi. 

ADLİ RAPOR HAZIRLANMADI
 
Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırılan G.A.'nın annesi F.A.'nın şüpheli ölümüne ilişkin konuşan yakınları, F.A.'nın hastaneye yarı baygın olarak kaldırıldığını, acil servisten girişi yapıldıktan sonra sevk edikldiği Nöroloji Servisi'nde kafasında darp izleri tespit edildiğini belirtti. Fakat herhangi bir adli rapor hazırlanmadığı öğrenilen F.A.'nın ölümü kayıtlara kronik hastalığa bağlı ölüm olarak geçti. 

'KORKTUĞUM İÇİN SUSTUM'

Mezopotamya Ajansı'ndan Arjin Dilek Öncel'e konuşan G.A., "Bir yıl boyunca beni tehdit ederek tecavüz ettiler. Ağabeyimi, babamı ve annemi öldürmekle tehdit ettiler. Korktuğum için sustum. Hamile olduğumu öğrendim. Çocuğumun babasının bana tecavüz eden A.D. olduğunu düşünerek, ilk onun babasının evine gittim. Orada A.D.'nin babası tarafından darp edildim. Bir süre korkudan konuşamadım. Bebeği aldırmak istedim ama nereye gideceğimi bilemedim. Bebeğim karnımda büyümüştü" sözleriyle yaşadıklarını anlattı. 

Hamile olduğu sırada da tecavüze maruz bırakılan G.A, annesinin de bu olaya tanık olduğunu söyledi. G.A.,'nın aktardıklarına göre, M.A, Ş.A., ve A.D., isimli failler, olaya tanık olan ve şok geçiren anne F.A.'ya saldırdı. G.A., "Anneme vurdular, tokat attılar. Annem yere düştü, annemi tehdit ettiler. Annemin dili tutuldu, bir süre konuşamadı. Aldığı darp sonucu bayıldı. Onlar bu arada kaçtılar. Babam geldi, babama bir şey anlatamadım. Annemi hastaneye kaldırdılar" dedi.

ÖLÜM TEHDİTLERİ DEVAM ETTİ
 
Hastanede annesini ziyaret eden G.A., annesinin bilincinin açık olduğunu ancak konuşamadığını dile getirdi. Aynı gün hastane içinde kendisine tecavüz eden erkeklerden Ş.A.'nın babası tarafından tehdit edildiğini ifade eden G.A., "E.A. beni ölümle tehdit etti. Başıma silah dayadı. Oradan ayrıldığım gibi savcılığa gidip, şikayette bulundum" dedi. 
 
Annesinin ölümünün şüpheli olduğunu ve araştırılması gerektiğini vurgulayan G.A.’nın şikayeti üzerine Bingöl Savcılığı, Bingöl Devlet Hastanesi'ne yazı göndererek, o güne dair kamera kayıtlarını istese de olaya dair kamera kayıtlarına ulaşılamadı. 

EVLİ FAİLLER, BEKAR OLAN FAİLİN ADINI VERMESİ İÇİN BASKI KURDULAR
 
Olaydan sonra evi terk etmek zorunda kaldığını söyleyen G.A., ilk olarak Bingöl'e gidip, Emniyet Müdürlüğü'ne şikayette bulunmak istediğini, ancak emniyet tarafından olayın yaşandığı yer olan Diyarbakır'a yönlendirildiğini söyledi. Kendisine tecavüz eden erkeğin ailesi tarafından takip edildiğini belirten G.A., "Bana bir şekilde haber gönderiyorlar. A.D.'nin bekar olması bakımından emniyette sadece onun adını vermem yönünde baskı kurdular" ifadesini kullandı. G.A., bunun üzerine 11 Eylül 2019'da Hani Karakolu'nda ifade vererek, A.D. hakkında şikayetçi olduğunu belirtti. Savcının talimatıyla şüpheli sıfatı ile ifadesi alınan A.D., suçlamaları reddetmesinin ardından serbest bırakıldı.  
 
ŞÜPHELİLERİN İFADESİ DAHİ ALINMADI
 
Hani Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ek dilekçe ile 18 Kasım 2019 tarihinde suç duyurusunda bulunan G.A., ifadesinde 4 kuzeni hakkında şikayetçi oldu. 
 
Doğum yapan G.A.’nın bebeği ile DNA örneklerinin uyuşmaması üzerine A.D. hakkında "cinsel saldırı" suçundan soruşturma başlatan savcı, diğer tecavüz failllerinin ise ifadesine dahi başvurmadı. Çocuğun babasının belirlenmesi için savcılık, diğer şüphelilerden DNA örneği almadı, buna yönelik bir işlem de başlatmadı. Hani Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade veren G.A., faillerden ikisinin babası E.A. tarafından aldığı ölüm tehditleri nedeniyle faillerin isimlerini vermekten korktuğunu söyledi.

Öte yandan, G.A.'nın yaşadıkları ve şikayetlerine rağmen sadece bir şüphelilerden A.D.'nin ifadesine başvuruldu. Tecavüz faili 4 erkek hakkında ise hiçbir işlemin yapılmadığı öğrenildi. Tecavüz faillerinden birinin ağabeyinin polis olduğu da öğrenildi.
 
Savcının da polisin de kendisine inanmadığını söyleyen G.A., hala can güvenliğinin olmadığını ifade ederek, failler hakkında işlem yapılmamasına tepki gösterdi. Son bir yılını kaçak olarak yaşadığını, hala can güvenliğinin olmadığını dile getiren G.A., sığınma evinde yaşadığını, çocuğunun ise koruyucu aileye verildiğini belirtti.

Bir süre sonra İ.A., M.A., Ş.A., ve İ.A., hakkında şikayette bulunan G.A., sığınma evinde kaldığını ve çocuğunun ise koruyucu aileye verildiğini, sayısız kez tecavüze uğradığı için çocuğun biyolojik babasının kim olduğunu bilmediğini dile getirdi. 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar