Kobanê Davası: Emniyetin kumpasını tanık beyanlarında gördük

Kobanê Davası: Emniyetin kumpasını tanık beyanlarında gördük
Kobanê Davası’nda konuşan avukat Çiğdem Kozan, “Emniyetin kafasındaki kumpasın delillerini oluşturduğunu tanığın beyanlarında gördük” dedi.

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 11’inci duruşması sekizinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülüyor.

‘BU DOSYADA YAPILAN İŞLEMLER ŞAİBELİDİR’

Duruşma verilen aranın ardından avukatların beyanlarıyla devam etti. Söz alan Avukat Çiğdem Kozan, duruşma periyotlarını eleştirerek, söz aldı. Kozan da mahkeme heyetinin bir önceki başkanı Bahtiyar Çolak hakkında açılan "Atadedeler" soruşturmasına dikkat çekerek," Atadedeler soruşturmasında muhtemelen tape kayıtları vardır. Bu tape kayıtlarında herhangi bir ifade var mı bilmiyoruz. Atadedeler örgütü derin devletin ticari istihbarat olarak kendini adlandırılıyor. Bir siyasi yapılanmaları var. Bu örgütün bu dosyaya dair siyasi bir kabulü var mı? Tape kayıtlarında belki bu vardır. Bu dosyada yapılan işlemler şaibelidir" şeklinde konuştu.

‘EMNİYETİN KUMPASINI TANIK BEYANINDA GÖRDÜK’

Dosyanın siyasi saiklerle hazırlanan bir kumpas olduğunun altını çizen Kozan, müşteki tanıkların da bunu açığa çıkardığını söyledi. Tanık beyanlarının SEGBİS çözüm tutanakları geldikten sonra daha geniş beyanda bulunacaklarını belirten Kozan, "Sami Baran ifadesinde kimseden korkmadığını belirtti. Sizin belirttiğiniz gibi bizim onun üzerinde baskı kurmamızın söz konusu olmadığını ifade etti. Sami Baran’a ifade vermediği kişileri de tek tek teşhis ettirdiniz. İfadesini alan görevlilerin elinde kâğıtlar olduğunu, uzun uzun şeyler yazdıklarını belirtti. Kendisinin Facebook’taki paylaşımında da ‘Siz burada uzun uzun bir şeyler yazıyorsunuz. Benim hepsini okuma şansım yok. Kullanmadığım şeyleri yazıyorsanız kıyametleri koparacağım’ diye söylediği beyanlar var. İfadesi sırasında avukatının olmadığını söyledi ama tutanakta avukat imzası vardı. Yanında avukat olduğu bilgisi de yok. Ağlaması da kendisi sorguya çekilirken yaşadığı buhran. Emniyetin kafasındaki o kumpasın delillerini oluşturduğunu tanığın beyanlarını gördük. Kerem Gökalp’te de gördük. Diğer gizli tanıklarda da göreceğiz" diye belirtti.

‘6 GÜN SORGU AMA BİR SAAT 20 DAKİKADA İFADE’

Mahkeme heyetinin açık tanık Kerem Gökalp’e HDP’ye dair sorulan soruları yanıtlayamadığını ve lehte beyanlarda bulunduğunu kaydeden Kozan, "Tanık Şırnak’ta 6 gün ifade verdiğini söyledi. Şırnak’taki Emniyette verdiği ifade 1 saat 20 dakika olarak görünüyor. Bu bile bir kumpas olduğunu gösteriyor. Tanık neyi ne kadar hatırlıyorsa o kadarını ifade eder. Savcının ‘Hatırlamıyorsan dur Google’den yazalım’ dediğini hiç görmedim. Böyle bir tanık ifadesi alma yöntemi olamaz. Tüm bunlar Emniyetin kumpasını ortaya çıkarıyor. Savcı neden 6-8 Ekim’e dair ifadesine başvuruyor. Tanık etkin pişmanlıktan faydalanmış ve isteseydi ifadesinde 6-8 Ekim’e dair beyanlarda bulunurdu. Ama bulunmamış. Kendisine ‘Daha sonra farklı konular için yeniden ifadene başvuracağız’ deniyor ve 6-8 Ekim’e dair beyanları sonradan Ankara Başsavcılığı tarafından alınıyor" ifadelerini kullandı.

‘IŞİD’E KARŞI DİRENİŞ MEŞRU’

IŞİD’e karşı direnişin meşru olduğunu dile getiren Kozan, "Almanya’da IŞİD’din Ezidîlere dair katliamının soykırım olduğuna ve IŞİD’in soykırımcı olduğuna dair bir mahkeme kararı var. IŞİD’in köleleştirildiği, Ankara Kazan’da bir Ezidî kadının yaşadıklarına dair bir haber vardı. IŞİD'e karşı protesto neden meşru görülmüyor. Ezidî kız çocukları ve kadınların satıldığı derin bir internet sitesi var. Benzer bir meseleye dair benimde takip ettiğim bir dosya var. Derin internet üzerinden satılması üzerine biz dosyaya vakıf olduk, biz dosyayı aldığımızda çocuk 7 yaşında ama kendisi ganimet olarak alındığında 3 yaşında. Böyle bir örgütten bahsediyoruz. Çok fazla örnek var. Kendisine karşı protesto edilen böyle bir örgüt" diye belirtti.

Demokratik özerkliğin savunulmasının meşru olduğunu aktaran Kozan, AİHM-Aksoy kararını hatırlattı.

AÇIK TANIK GİZLİ TANIĞI ÇÜRÜTTÜ

Tutuklu siyasetçi Meryem Adıbelli’nin avukatı Mustafa Kemal Baran da tahliye talepli beyanların tek güne sıkıştırılmasını eleştirerek, söze başladı. Baran, tanık Sami Baran’ın beyanlarıyla müvekkilinin suçlanamayacağını kaydederek, şöyle devam etti: "Kerem Gökalp’i tanıyıp, tanımadığını müvekkilime sordunuz. Müvekkilim açısından Kerem Gökalp ile bir yüzleşme gerçekleşti. Kerem Gökalp, Bilim Aydınlanma Komitesi’nde çalıştığını söyledi. Gizli tanık Ulaş müvekkilimin Bilim Aydınlanma Komitesi’nde olduğunu söylese de açık tanık Kerem Gökalp, tanımadı. Kerem Gökalp anlatımı itibariyle Ulaş’ın ifadesi çürümüş oldu, yalan olduğu ortaya çıktı. Tutukluluğunun devamına karar verme hukuken uygun değildir."

‘KEREM GÖKALP KONUŞTU, İDDİANAME ÇÖKTÜ’

Tutuklu siyasetçi İsmail Şengül’ün avukatı Cenk Yiğiter, 5 Nisan’ın dava dosyası için kırılma noktası olduğunu belirtti. Yiğiter devamla, şunları söyledi: "Kerem Gökalp konuştu ve iddianame çöktü. Defalarca somut bilgim yoktur, dedi. Bir tanık beyanının kişiyi suçlayıcı biçimde olması için somut beyanlara dayanması gerekir. Kerem Gökalp artık savunma tanığıdır. Benim müvekkilim HDP MYK üyesi ve bu dosyada bulunmasının tek sebebi bu. AİHM Büyük Daire, atılan tweetin suç olmadığına karar verdi. Ancak bu iddianamede ‘Yasadışı örgüt planladı, HDP dâhil edildi’ diyordunuz. Ama bir üst düzey örgüt yöneticisi geldi. Böyle bir şahıs 6-8 Ekim olaylarını nasıl anlatamadı, neden bilmiyor? Çok acayip bir olay. 14 yıl örgütte yer almış ama bunu bilmiyor. Bu bilgisizlik müvekkillerimizin suçsuzluğunu gösterir. Dediğiniz gibi bir hikâye olsaydı, Kerem Gökalp gelir, anlatırdı. Amerikan filmlerinde kulaktan duyma bilgiler vardır, Kerem Gökalp’te öyle anlattı.

YÜKSEK 3 DAKİKADA TALİMAT VERİP, TWEEET Mİ ATTIRDI

1 Eylül 2014-30 Eylül 2014 tarihleri arasında Google’de tarama yaptım, Kamuran Yüksek ile ilgili birçok haber var. Eylül ayı boyunca adam Türkiye’de. Bu hikâyenin kurmaca olduğu açık seçik ortada. Bu davada saat, dakika diye bir menfur yok mu? PYD dediğiniz mail saat 22.00’da gelmiş ama sizin için saat önemli değil. Kamuran Yüksek ile Demirtaş arasındaki görüşmeye bakmışsınız. Kamuran Yüksek 20.17’de Demirtaş’ı arıyor. HDP tweeti 20.20’de atmış. O 3 dakikada mı Kamuran talimat vermiş. Kamuran Yüksek ile Demirtaş Temmuz 2014’ten sonra 93 kez görüşmüş."

‘BURADA YARGILANANLAR, YARGILIYOR’

Ardından söz alan avukat Cemile Turhallı Balsak, bu yargılamanın hukuki bir yargılama olmadığını ifade etti. Turhallı, "Duruşma salonuna baktığımda askerleri görüyorum. Herhangi bir kişi buraya baktığında ‘Acaba askerler mi yargılanıyor’ diye düşünür. Her bir arkadaşın yanında çok sayıda asker var. Son 15 yıllık Türkiye pratiğinde yargılananların, yargılayanları yargıladığını gördük. Ergenekoncular yargılandı, onları yargılayanlar FETÖ’cülerdi sonra da FETÖ’cüler yargılandı. Ben Kürtlerle ilgili yargılamalara gelmedim bile. Sizin verdiğiniz kararlar, aşındırdığınız bu süreçler hiçbir vatandaşın kendini güvende hissetmediği yarınlara vesile olur. Uzağa gitmeye gerek yok. Daha birkaç ay önce ‘Sayın Başkan’ dediğimiz mahkemenin başkanı Bahtiyar Çolak yargılanıyor. Yargılayanın yargılanana dönüştüğü zamanlardan geçiyoruz. Temel hak ve özgürlüklerden yana birine tanıdığınız tolerans keyfiliğe açık bırakılırsa sonuçları bu olur. Başından beri bunun bir kumpas davası olduğunu söylüyoruz. Siyasetin kumpasının bir parçası olduğunu ve sizin de buna alet edildiğinizi söyledik. Ve bu hafta dinlediğimiz tanıklar da bunu ortaya çıkardı. Bu dava yok hükmünde olan bir davadır" diye belirtti.

‘SİZ MASAL DİNLEDİNİZ’

"Bu kadar usulsüz bir yöntemle yürüttüğünüz bir davadan nasıl hukuki bir karar çıkar?" diye soran Turhallı, "Siz bu tanığı 4 saat boyunca hayranlıkla dinlediniz. Üstelik yorumlarda bulunan bir tanık. 4 Nisan’da dinlenen bu tanık çok net bir şekilde kendisiyle paylaşılmamış, söylenenlerden duymuş, yok efendim Kamuran diye birinden bahsediyorlarmış da ben de televizyonda görünce sordum da o Kamuran’ın bu Kamuran olduğunu öğrendim. Mış’lı geçmiş zaman masal dilidir. Ve siz masal dinlediniz. Her seferinde ‘Benim fikrim bu’ demesine rağmen bir uyarıda, müdahalede bulunmadınız. Birçok şeyi bildiğini söylüyor da Kamuran Yüksek’i tanımıyor. Bu tanık TEM’deki polislere ‘Evet ben bunları anlattım ama Kamuran Yüksek’i tanımıyorum’ dese yalan beyanlarda bulunduğunu söyler polisler. Sen bu kadar önemli alanlarda kalacaksın da Kamuran’ı tanımayacaksın. Kimse inanmaz buna. Bu kadar şeye rağmen bu tanığın beyanları lehimize oldu. Kulaktan dolma bilgileri lehe yorumlayabilirsiniz ama aleyhe yorumlayamazsınız" şeklinde konuştu.

Tanık Sami Baran’ın psikolojik durumunun istismar edilerek kendisinden beyan alındığını ifade eden Turhallı, "Bizim bu tanık üzerinde hiçbir şekilde baskı kurma gibi bir durumumuz yok. Psikolojik sorunlarından yararlanılan bir kişi. Bu tanığın beyanları yargılananlar açısından çok net. Lehine" diyerek tahliye talebinde bulundu.

‘FAİL YOK, AZMETTİRME SUÇU VAR’

Avukat Kazım Bayraktar, "Azmettirme açısından illiyet bağına gelince, faili bulamıyorsunuz azmettirenleri yargılıyorsunuz. Suç işlemeye tahrik değil de azmettirme diyorsanız fail ile bağını kurmak zorundasınız" dedi.

"Faildeki kararı incelediniz mi? Ne zaman, nasıl olmuş? Neyin sonucunda bu suçu işlemeye karar vermiş?" sorularını yönelten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Buna bakmadınız, iddianamenin hiçbir yerinde yok zaten. Fail müvekkiller değil böyle bir iddianız yok zaten ‘azmettiren’ diyorsunuz. Fail ile azmettiren arasında bir amaç birliği olması gerekiyor. Sizin azmettirme dediğiniz şey bir sosyal medya tweetiyle sınırlı. Hareket bu, fiil ne? Fiil bambaşka bir şey. AİHM, ‘Bu olaylarla illiyet bağı yoktur’ diyor. Açığa çıkarmaya çalıştığınız şey şu; O tweeti örgüt attırdı. Olayla fiile bakacaksınız. Bu dava da bunlar yok. Tüm müvekkiller hakkında tahliye talebinde bulunuyorum."

Duruşmaya ara karar için ara verildi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar