Kobane davasında HDP'lilere saldırı girişimi: Polis, izlemekle yetindi

Kobane davasında HDP'lilere saldırı girişimi: Polis, izlemekle yetindi
Davayı izleyen bir grubun saldırı girişimiyle karşı karşı kalan HDP'liler, 'Para karşılığında slogan atanlar HDP'yi susturamaz' tepkisi gösterdi.

HDP’li siyasetçilerin yargılandığı Kobane davasının üçüncü duruşmasının 3'üncü oturumunda, davayı izleyen bir grup HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’a saldırı girişiminde bulundu. Polis, saldırı girişiminde bulunan gruba müdahale etmedi.

HDP eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasının üçüncü oturumu, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor. HDP'li siyasetçiler, duruşmaya verilen arada "HDP susmadı susmayacak" sloganıyla dışarı çıktı.

'PARA KARŞILIĞINDA SLOGAN ATANLAR HDP'Yİ SUSTURAMAZ'

O sırada duruşmayı izleyen bir grup, HDP'lilere saldırı girişiminde bulundu. HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Ermeni halkına yönelik ırkçı hakaretlerde bulunan gruba, "Para karşılığında slogan atanlar HDP’yi susturamazsınız. Parayla slogan atanlar bunlar" sözleriyle tepki gösterdi.

Duruşma salonun önünde slogan atan grup, HDP’li vekillerine saldırmak istedi. Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz bu durum üzerine bir polis amiri ile görüşmek istedi.

POLİS MÜDAHALE ETMEDİ

Bu sırada grubun içerisinde bulunup, "Emniyet Şehit Aileleri Vakfı’ndanım" diyen bir şahsın yanına geldiği sırada saldırmaya çalıştığı Kaçmaz, "Sizinle değil, yetkili memurla görüşmek istiyorum" yanıtı verdi. Kaçmaz’a saldırmak isteyen kişiyi uzaklaştıran polis başka bir müdahalede bulunmadı. Polis, slogan atmaya devam eden gruba müdahale etmezken, Kaçmaz’dan salonun içerisine girmesinin istedi.

Kaçmaz ise, "Hayır onları çıkaracaksınız. Kamu binası içinde nasıl eylem yapabiliyorlar. Burası muz cumhuriyeti mi? Mevzuata aykırı bir şekilde içeri alıyorsunuz, gücünüz sadece işçiye emekçiye yetiyor değil mi?" yanıtı verdi.

'MAHKEMENİN MÜŞTEKİ DEDİĞİ KİŞİLER MÜVEKKİLLERİMİZİ TEHDİT ETTİ'

Kampüs önünde yapılan açıklamada konuşan Avukat İlknur Alcan, duruşmada savunmaların verildiği sırada, koridordan hakaret ve tehdit edildiklerini ifade etti. Alcan, müvekkiller ve avukatlar olarak mahkeme heyetine "bu şekilde savunma yapamayız" demelerine rağmen, heyetin duruma müdahale etmediğini söyledi.

Av. Alcan, "Mahkeme tarafından alınan bu kişilere ‘müşteki’ sıfatı verildi. Bu kişiler müvekkillerimizi ve bizleri tehdit etti. Bu açıkça adil yargılama hakkının ihlalidir. Bu sloganların mahkeme üzerinde baskı yapmaya yönelik olduğunu söyledik. Ancak maalesef mahkeme başkanı ara vererek duruşma salonunu terk etti" dedi.

GÜLÜM: ORTADA BİR İKTİDAR ORGANİZASYONU VAR

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise, yaptığı konuşmada saldırı girişimine ilişkin, Kobane davası iktidarın talimatıyla açılan, HDP ve toplumsal muhalefeti susturmak için yargının sopa olarak kullandığı bir davadır. HDP, bu davada yargılayan oldu. Arkadaşlarımız bu davanın bir kumpas davası olduğunu ortaya çıkarttı. Bununla yetinmeyenler provokatif girişimlerle algı yaratmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 
 
Salonda müşteki ve yargılananların yerleri ayrı olmasına rağmen, bu kişilerin yargılananların olduğu giriş-çıkışlardan içeri alındığını söyleyen HDP’li Gülüm, "Bu bile bir provokasyon çıkarmaya yönelik olduğunun göstergesidir" diye konuştu.
 
Gülüm,, "İçeri girdiler koridorda sloganlar attılar ve tehditlerde bulundular. Buna karşı kolluk ve amirler ne yaptı? Hiçbir şey. Asla duruşmaya katılanların güvenliğini sağlayacak bir güvenlik önlemi alınmadı. Burada alınan güvenlik önlemi bizi susturmaya yöneliktir. Siz burada nasıl güvenlik sorununu çözüyorsunuz? Çok açıktır ki burada iktidar bir provokasyon ve bir saldırı girişiminde bulundu. Öyle kendiliğinden gelmiş bir takım müşteki olduğunu düşünmüyoruz. Ortada, bir iktidar organizasyonu var" dedi.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar