Kobanê Davası | Tanık ifadeleri çürütüldü

Kobanê Davası | Tanık ifadeleri çürütüldü
Davanın son oturumunda söz alan avukatları, gizli ve açık tanık beyanlarının gerçek dışı olduğunu ifade ederken, yalan beyanda bulunan tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 14’üncü duruşması 8’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Verilen aranın ardından duruşma HDP PM üyesi Mesut Bağcık’ın tutuk incelemesine dair beyanlarıyla devam etti. Tanık ifadelerine dikkat çeken Bağcık, tanıkların yalan beyanlarda bulunduğunu ifadeleri ve dosyadaki bilgiler çerçevesinde belirtti. Bağcık, gizli tanık Ulaş’ın duruşmada ifade vermesini talep etti.

Avukat Erhan Ürküt, siyasetçilerin savunmalarına hazırlanabilmeleri için Ekim ayına kadar duruşmalara ara verilmesi talebinde bulundu.

‘YALAN TANIKLIK’

Ardından söz alan avukat Yusuf Çakas da duruşma periyotlarını eleştirerek, Erhan Ürküt’ün duruşmanın Ekim’e ertelenmesi talebine katıldığını söyledi. Gizli tanıkların tehlikeli bir hal aldığını ifade eden Çakas, gizli tanıkların aleni bir şekilde yalan söylediğini kaydetti. Çakas, "Bu mahkeme yalan tanıklığa göz mü yumacak? Yalan tanıklıktan işlem yapmanız gerekiyor" dedi.

Avukatlar Cihan Aydın ve Ali Bozan, adli tatil dolayısıyla duruşmaya Eylül ayına kadar ara verilmesini talep etti.

GİZLİ TANIK HERMES HAKKINDA SUÇ DUYURUSU TALEBİ

Ardından konuşan avukat Çiğdem Kozan, gizli tanıkların Ayla Akat Ata hakkında verdikleri beyanları tarihler ve çelişkilerle çürüttü. Mahkemenin gizli tanık HERMES hakkında yalan tanıklıktan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Çiğdem, "A53 ve HERMES’ten sonra bu dosyada bir sürü gizli tanık çıktı" dedi.  

Avukat Maviş Aydın, iki haftalık duruşma periyotlarının artık işkenceye dönüştüğünü ifade ederek, duruşma periyotlarının tekrar gözden geçirilmesini talep etti. Salonda bulunan TEM ve sivil polislere dikkat çeken Aydın, buna bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Avukat Sipan Cizreli ise kendileri hazır olmadan dinlenen tanık ifadelerinin tamamının dosyadan çıkarılmasını ve duruşmada dinlenmelerini talep etti. 

Avukat beyanlarının ardından mahkeme, ara kararını açıklamak üzere duruşmaya uzun bir ara verdi. (MA)

Öne Çıkanlar