'Kobanê’ye saldırılardan Rusya ve Uluslararası Koalisyon sorumlu'

'Kobanê’ye saldırılardan Rusya ve Uluslararası Koalisyon sorumlu'
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne (AANES) bağlı Fırat Bölgesi Yürütme Kurulu, Kobanê bölgesine yönelik Türk saldırılarından Küresel Koalisyon ve Rusya'yı sorumlu tuttu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne (AANES) bağlı Fırat Bölgesi Yürütme Kurulu, Kobanê bölgesine yönelik Türk saldırılarından Küresel Koalisyon ve Rusya'yı sorumlu tuttu. Son bir haftada Kobanê’ye şu saldırılar gerçekleşti:

20 Ekim'de Suriye'nin kuzeyindeki Kobanê kentinde bir Türk insansız hava aracı bir araca saldırdı, iki sivili öldürdü ve dört kişiyi de yaraladı.

23 Ekim'de başka bir Türk insansız hava aracı aynı şehirde bir arabayı hedef alarak tedavi için Kobanê'ye giden üç QSD savaşçısını öldürdü.

24 Ekim'de QSD, tedavi için Kobanê'ye giden üç savaşçısının Türk drone saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu.

North Press Agency’nin haberine göre, Fırat Bölgesi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Muhammed Şahin geçen hafta yaptığı açıklamada, "Bu ihlaller ve saldırılar, Özerk Yönetim bölgelerinde istikrar ve güvenliği vurmayı ve bir tür kaos yaratmayı amaçlıyor" dedi.

Fırat Bölgesi Yürütme Kurulu, Kobanê ve Tel Abyad eşbaşkanlarının huzurunda, Türkiye'nin Kobanê 'ye yönelik son saldırılarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

"Bölgedeki Rus-Türk ateşkes anlaşması uyarınca, Türkiye'nin Tel Abyad ve Sere Kaniye'yi (Ras al-Ain) kontrol etmesinin ardından, Suriye Demokratik Güçleri (QSD), Türkiye sınırından 30 km geri çekilmeyi kabul etti. Türkiye bu talebi ulusal güvenliğine yönelik tehditler bahane ederek yaptı. Anlaşma, Suriye-Türkiye sınırında bulunan Rus güçlerine bölgede güvenlik ve istikrarı sağlama görevini verdi" dedi.

Yetkililer yaptıkları değerlendirmede, Türkiye’nin diplomatik ve siyasi hamleleriyle bu bölgede geniş çaplı bir askeri kampanya yürütme hazırlığı olduğunu söyledi.

AANES, bölge halkları ve QSD'nin IŞİD'i yenmek için Koalisyonla ortak olması nedeniyle Şahin, ABD liderliğindeki Küresel Koalisyon'a seslendi ve bu saldırılardan onları da sorumlu tuttu: "Bu insanlar uluslararası terörü ortadan kaldıran bu savaşta yaralandılar, son saldırıda Türkiye'nin hedefi oldular ve şehit oldular."

QSD ile Rusya arasında imzalanan anlaşmalar uyarınca bölgenin korunması, güvenlik ve istikrarının sağlanması sorumlulukları arasında olduğu için bu saldırılardan Rus hükümetinin de sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Tel Abyad bölgesinin eşbaşkan yardımcısı Hazza' Muhammed, Türkiye'nin Tel Abyad bölgelerine, özellikle Ain Issa kasabasına ve M4 Otoyoluna bitişik hatlara saldırmaya devam ettiğini söyledi.

Muhammed, bölgedeki ateşkesin garantörü olduğu için halk protestolarının Rusya'nın bu ihlallere ilişkin sessizliğini kınadığını da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar