Kokainle dolu halde yakalanan ATA uçağını artık Brezilya polisi kullanıyor

Kokainle dolu halde yakalanan ATA uçağını artık Brezilya polisi kullanıyor
Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı uçağı olarak yıllarca kullanılan Ağustos ayında Brezilya’da kokainle dolu haldeyken el konulan ATA uçağı, Brezilya polisinin kullanımına tahsis edildi.

Ağustos ayında 1.3 ton kokain dolu haldeyken Brezilya'da el konulan Türk uçağının sahibi Türk şirketi ACM Air, bulunan kokain ile herhangi bir ilgisi bulunmadığını ileri sürerek Federal Polis tarafından yürütülen incelemenin ardından uçağın iadesini talep etmişti.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre, ancak Brezilya mahkemesi önceden Türkiye Cumhuriyeti başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı uçağı olarak kullanılan uçağın, Brezilya Polisi'nin kullanmasına karar verdi.

Ceara Federal Mahkemesi, Federal Karayolları Polisi'ne (PRF) Türk jetini kullanma yetkisi verdi. Uçak, Brezilya Polisi Taktik Hava Destek Alt Komutanlığı (SSA) departmanının operasyonlarında kullanılıyor.

Uçağın sahibi olan Türk ACM şirketi tarafından açılan başka bir dava devam ettiği için jetin satılarak elden çıkarılması kararının verilmediği kaydedildi.

İSPANYOL YOLCU ÖLDÜ

Türk mürettebat haricinde uçaktaki tek kişi, İspanyol yolcu Angel Alberto Gonzales Valdes'in de öldüğü açıklandı. Türk pilot V.D. ile birlikte tutuklanan 60 yaşındaki Valdes'in hastanede kanserden öldüğü ileri sürüldü.

Angel Valdes, tutuklanmasından yaklaşık yirmi gün sonra 24-31 Ağustos tarihleri arasında Fortaleza Genel Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan tedavinin ardından taburcu edilen Valdes'in durumunun yeniden ağırlaştığı  ve yeniden hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Angel Valdes, resmi kayıtlara göre 24 Ekim Pazar günü metastaz nedeniyle hastanede öldü.  

Federal Mahkeme Hakimi Danilo Fontenele Sampaio Cunha, 25 Ekim tarihli kararında, ölüm nedeninin araştırılması için Ceara Üniversitesi veya Ceara Adli Tıp'tan rapor istedi.

24 BAVUL DOLUSU KOKAİN

Türk ACM firmasına ait uçakta bir İspanyol yolcu ve Türk mürettebat vardı. 4 Ağustos'ta Brezilya'daki küçük bir kasaba olan Ribeirao Preto'dan kalkan uçak resmi kayıtlara göre Brüksel'e gidiyordu. Uçak, gümrük ve pasaport işlemleri için uluslararası nitelikteki Fortaleza'ya inmek zorunda kaldı. Kontrollerde 24 bavulda 1200 tablete bölünmüş 1 ton 303 kilogram 99 gram kokain bulundu. Kaptan Pilot V.D. baskın sırasında motorları çalıştırıp kaçmaya yeltindiği, Brezilya polisinin silah çekerek uçağı durdurduğu kaydedildi. Sonuçta Türk Pilot V.D. ve İspanyol yolcu Angel Alberto Gonzalez Valdes tutuklandı.

Öne Çıkanlar