'Kolluk orantısız silah kullanıyor, cezasızlık gelenek haline geldi'

'Kolluk orantısız silah kullanıyor, cezasızlık gelenek haline geldi'
Polisin Nusaybin’de havaya ateş açarak çocukları kovalamasına tepkiler sürüyor. Amed Emek ve Demokrasi Platformu, failin tutuklanmasını istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Mardin'in Nusaybin ilçesinde bir polisin havaya ateş açarak çocukları kovalaması ve 6 yaşındaki engelli B.E.'yi tartaklayarak çekiştirmesine ilişkin görüntülerin yankısı ve polisin çocuklara yönelik bu tutumuna tepkiler sürüyor. Polisin tutumuna bir tepki de Amed Emek ve Demokrasi Platformu’ndan geldi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Amed Emek ve Demokrasi Platformu, polisin tutumuna tepki gösterdi.

"ŞİDDET EYLEMİ MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Olayın Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Fırat Mahallesi'nde yaşandığının belirtildiği açıklamada, "Bir sitenin bahçesinde oynayan B.E adlı çocuğun polislerce silahla kovalanarak şiddete maruz kaldığı görüntülerde yayınlanmıştı. Bu esnada bir polisin olay yerinde bulunan çocukları kovaladığı ve çocuklardan birini yakalayarak zırhlı polis aracına doğru sürüklediği Basın organlarında ve sosyal medya platformlarında, olaya ilişkin haber ve görüntüler yayınlanmıştı. Bu görüntülerden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapılarak görüntülerde bulunan polis memuru hakkında soruşturma başlatıldığı ve görevden el çektirildiği belirtilmiştir. Ancak söz konusu açıklamada site içinde oyun oynayan çocukların güvenlik güçlerine taş attıkları belirtilerek polislerin çocuğa karşı gerçekleştirdikleri şiddet eylemi meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"KOLLUK GÜÇLERİ ORANTISIZ SİLAH KULLANIYOR"

Kolluk güçlerinin orantısız silah kullanımı nedeniyle yüzlerce çocuğun yaşamını yitirdiği, binlerce çocuğun yaralandığının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen iddianın doğruluğu halinde bile fiili gerçekleştiren çocuklar hakkında cezai bir müeyyide uygulanması mümkün değildir.  TCK nin 31/1 Maddesi ile 12 yaşından küçük çocukların cezai ehliyet ve sorumluluklarının mutlak suretle bulunmadığı açık bir şekilde belirtilmiş, bu durum herhangi bir istisnaya tabi tutulmamıştır. Özellikle kolluğun orantısız silah kullanımı nedeniyle yüzlerce çocuk yaşamını yitirmiş, binlerce çocuk yaralanmıştır.

"CEZASIZLIK BİR GELENEK HALİNE GELDİ"

Yaşananlar bize göstermiştir ki bu coğrafyada öldürülen Ceylanlar, Uğurlar ve daha nicelerin soruşturmaları etkin yapılmamış cezasızlık bir gelenek halini almıştır. Yine atılan bir twet veya köşe yazılarından dolayı insanlar ceza alırken Tv programlarında ölüm listesi yaptığını belirtenlere herhangi  bir yaptırım olmuyor, ülkede hukuk herkese eşit uygulanmıyor. Genelde bütün çocuklara ve özelde Kürt çocuklarına yönelik bu nefret halinin iktidarın zihniyetinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Bizler yaşanan olayın tüm boyutları ile etkin bir şekilde soruşturulmasını, fail polisin tutuklanmasını ve etkin yargılanmasının yapılarak gerekli cezalandırmanın yapılmasını istiyoruz."

Öne Çıkanlar