Kolombiya'da 'tıbbi yardımlı intihar' yasal hale geldi

Kolombiya'da 'tıbbi yardımlı intihar' yasal hale geldi
Kolombiya, tıbbi yardımlı intihara (hekim destekli) onay veren ilk ve tek Latin Amerika ülkesi oldu. Ülke geçen sene ötenazi hakkını genişletmişti.

Kolombiya’da Anayasa Mahkemesi, tedavisi olanaksız hastalar için "tıbbi yardımlı intihara" (hekim destekli) izin verilmesini onayladı. Ülkede "tarihi" olarak adlandırılan bu gelişme, Anayasa Mahkemesi'nde tartışılan kararla 6 "lehte", 3 "aleyhte" oyla kabul edildi.

Yasa kapsamında, hastaya ciddi bedensel bir yaralanma veya tedavisi mümkün olmayan bir hastalık teşhisi konulduğunda, "doktorların vereceği kararla yaşamına son verebileceği" belirtildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: BAZI İNSANLAR ÖTENAZİYİ TERCİH EDEBİLİR 

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bazı insanlar ötenaziyi tercih edebilir. Diğer durumlarda ise insanlar kendi yaşamlarına son vermeyi (yardımlı intihar) tercih eder ve bunu yaparken de yardım alır. Bunun güvenli ve refakatle olması için prosedür yasallaştı" ifadesine yer verdi.

Büyük tartışmalara yol açan yasa, bazı çevrelerce hastanın yoğun fiziksel ve dayanılmaz zihinsel acılar çekmesi nedeniyle desteklenirken, karşı çıkanlar ise bu yolla intiharların artacağını savunuyor. Sağlık Bakanlığı ise yasanın Anayasa Mahkemesi'nden önce Kongre'de tartışılması gerektiğini belirtiyor.

ÖTENAZİ HAKKI GEÇEN SENE GENİŞLETİLMİŞTİ 

Kolombiya, 1997'de ötanaziyi suç olmaktan çıkarmış ve "onurlu ölüm hakkı" olarak adlandırdığı bu hakkı geçen sene ölümcül hastalığı olmayan kişileri kapsayacak şekilde genişletmişti. Halkının çoğunluğu Katolik olmasına rağmen Kolombiya, bu adımı atan ilk ve tek Latin Amerika ülkesi ve bu konuda dünyadaki sayılı ülkelerden biri. Kilise, kesin bir şekilde hem ötanaziye hem de tıbbi yardımlı intihara karşı çıkıyor.

Öne Çıkanlar