Kolombiya hükümeti ve ELN müzakerecileri barış görüşmelerine başladı

Kolombiya hükümeti ve ELN müzakerecileri barış görüşmelerine başladı
Kolombiya hükümetine bağlı üst düzey heyet, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) müzakerecileriyle Havana'da barış görüşmelerine başladı.

Kolombiya'nın solcu Başkanı Gustavo Petro'nun Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barış görüşmelerinin başlatılması için gönderdiği heyet Küba'nın başkenti Havana'da toplantılar gerçekleştirmeye başladı. Petronun seçim vaatleri arasında yer alan "kırsal alanlarda şiddeti azaltmak ve kalıcı barış getirmek hedefiyle ülkedeki silahlı gruplarla barış görüşmeleri başlatmak" için harekete geçildi.

Gazete Duvar’ın Associated Press’den aktardığı habere göre; üç yıl önce askıya alınan barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için Havana'ya giden heyetin "siyasi adımlar atılması" hedefi olduğu aktarıldı. Kolombiya Adalet ve Barış Komisyonu'ndan Danilo Rueda, hükümetin ELN ile barış görüşmelerinde Küba'da sürgünde yaşayan ELN müzakerecilerinin tutuklama emirlerinin kaldırılmasının da gündemde olduğunu belirtti. Rueda, "ELN'in Kolombiya hükümetiyle aynı barış arzusuna sahip olduğuna inanıyoruz. Ve umarız, bu silahlı çatışmaya barışçıl bir çözüm arayan farklı bölgelerdeki birçok sesi dinliyorlardır" dedi.

GÖRÜŞMELER 2019'DA SONA ERMİŞTİ

Kolombiya'nın önceki hükümeti ile ELN arasındaki barış görüşmeleri, Bogota'da bir polis akademisine düzenlenen bombalı saldırının ardından 2019 yılında sona ermiş, Küba'da barış görüşmeleri için bulunan ELN müzakerecileri için tutuklama emri çıkarılmıştı. Küba yönetimi ise Kolombiya hükümetinin iade taleplerini reddetmişti. ABD ise aynı süreçte Küba'yı "terörizmin devlet sponsorları "listesine eklemişti.

1964 yılında kurulan ELN, uzun süredir ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "yabancı terör örgütü" olarak tanımlanıyor. Grubun Kolombiya'da 2 bin 500 savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar