Koltuk krizinde Michel'in ofisinden yeni açıklama: Toplantı odası bize gösterilmedi

Koltuk krizinde Michel'in ofisinden yeni açıklama: Toplantı odası bize gösterilmedi
Ankara'da yaşanan koltuk krizinde tepkilerin hedefinde kalan AB Konseyi Başkanı Michel'in ofisinden yeni açıklama geldi: 'Yüz yüze görüşmenin yapılacağı oda bize gösterilmedi.'

Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Beştepe'deki görüşmesinde yaşanan 'koltuk krizi'nin yankıları Avrupa'da devam ediyor. Von der Leyen'in ayakta kaldığı anlarda Erdoğan'ın yanındaki koltuğa kurulup bacaklarını da uzattığı için Avrupa içinde tepki çeken Konsey Başkanı Michel'in ofisinden yeni açıklama geldi.

Avrupa Konseyi protokol direktörü Dominique Marro'nun dün öğleden sonra paylaştığı iki sayfalık açıklamada, protokol yetkililerinin hazırlık toplantısında, talepte bulunmalarına rağmen zirvenin yapılacağı odaya 'Erdoğan'ın ofisine çok yakın olduğu' gerekçesiyle alınmadığı savunuldu.



Marro, "Eğer yüz yüze görüşmenin yapılacağı oda ziyaret edilmiş olsaydı, ev sahiplerimize, nezaket gereği, Avrupa Komisyonu Başkanı için kanepeyi kaldırıp yerine iki tane tekli koltuk yerleştirmelerini önerirdik" dedi. Marro, Michel'in protokolde esasında statü açısından Von der Leyen'in üzerinde olduğunu, sorunun bundan kaynaklanmış olabileceğini de söyledi.

'KRİZİN YAŞANDIĞI TOPLANTI ODASI BİZE GÖSTERİLMEDİ'

Marro'nun açıklamasının öncesinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu protokoldeki oturma düzeninin AB yetkilileriyle birlikte, onların talepleri ve telkinleri doğrultusunda hazırlandığını açıklamıştı. Marro ise hazırlık toplantısında kendilerine kanepe krizinin yaşandığı toplantı odasının gösterilmediğini savundu.

AB yetkililerinin, zirveden bir gün önce, 5 Nisan günü Beştepe'de Türk yetkililerle 'hazırlık toplantısı' yaptığını belirten Marro, bu toplantıya Michel'in (Konsey'in) protokol ekibinin katıldığını ama Von der Leyen'in (Komisyon) protokol ekibinin yer almadığını açıkladı. Marro, hem zirveyi organize eden AB Delegasyonu'nıun hem de Avrupa Komisyonu'nun bu ön hazırlık görüşmesine sadece birer güvenlik yetkilisi gönderdiğini söyledi.



'ERDOĞAN'IN OFİSİNE ÇOK YAKIN OLDUĞU İÇİN...'

Marro, 'Beştepe'ye kısa bir ziyaret düzenlendiğini ama toplantı ve yemek salonlarına, bu yöndeki taleplerine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisine çok yakın olmaları nedeniyle alınmadıklarını' öne sürdü. Avrupa Konseyi protokol müdürü, "Eğer yüz yüze görüşmenin yapılacağı oda ziyaret edilmiş olsaydı, ev sahiplerimize, nezaket gereği, Avrupa Komisyonu Başkanı için kanepeyi kaldırıp yerine iki tane tekli koltuk yerleştirmelerini önerirdik" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Marro'nun açıklamasının sonunda, üçüncü ülkelerle ilgili protokolde AB Konseyi Başkanı'nın (Michel) AB'nin 'devlet başkanı' statüsünde, Avrupa Komisyonu Başkanı'nın (Von der Leyen) da 'başbakan' statüsünde olduğuna dair açık bir ayrım bulunduğunu belirtti. Marro, "Sorun bundan kaynaklanmış olabilir" dedi. Michel'in kendisi de tartışmanın ilk günlerinde yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin protokol kurallarını çok katı yorumladığı' savunması yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar