Komandolara 'hendek barikat' eğitimi

Komandolara 'hendek barikat' eğitimi
Kürt kentlerinde insan hakları savunucularının 'insanlık suçu' olarak tanımladıkları vahşet görüntüleri yaşanmıştı.

HABER MERKEZİ - Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda, gönüllü subay ve astsubaylara yönelik geçen Şubat'ta başlatılan Komando İhtisas Kursu'nun 5'inci aşaması, tamamlandı.

DHA'nın haberine göre, bu aşamadaki "Meskun Mahallerde Teröristle Mücadele Harekatı" eğitiminde, komando subay ve astsubaylar, geçmişte Doğu ve Güneydoğu'daki düzenlenen 'hendek barikat' operasyonlardaki gibi, kent merkezlerinde evlerin içine gizlenenleri etkisiz hale getirmeye yönelik eğitim gördü.

Eğitime Türkiye’den 24, Azerbaycan’dan 14 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 4 olmak üzere toplam 42 astsubay ve subay katıldı. 140 gönüllünün katıldığı ve beşinci safhasına 42 subay ve astsubayın gelebildiği 6 aşamadan oluşan Komando İhtisas Kursu’nda 1 kadın astsubay da bulunuyor.

KENT MERKEZLERİNE OPERASYON TALİMİ

Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nda, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki sarp ve dağlık alanlara benzer bölgelerde ihtisas kursunun dört aşamasını geçen komandolar, 5'inci aşamada "Meskun Mahallerde Teröristle Mücadele Harekatı" eğitimi verildi. Bu eğitimde, Doğu ve Güneydoğu'da, özyönetim ilanlarının ardından birçok ilçede güvenlik güçlerince uygulanan hendek barikat operasyonlarında olduğu gibi komando astsubay ve subaylar, kent merkezlerinde evlerin içine gizlenenleri etkisiz hale getirmeye yönelik eğitim aldı. Eğitim bir tatbikatla sona erdi.

TATBİKAT "VATANINA GÖZ DİKENİ EZ OĞUL" EŞLİĞİNDE YAPILDI

Tatbikatta barakalar ve binalar şeklinde oluşturulan alana, komandolar Sikorsky tipi helikopterle iniş gerçekleştirdi. Çabuk iniş taktiğiyle hava hücum harekatı icra eden komandolar, Kirpi ve Kobra tipi araçlarla, "Vatanına göz dikeni ez oğul", "Ölürüm Türkiyem" gibi şarkılar eşliğinde operasyon gerçekleştirdi.

KURS 6 AŞAMALI

Psikolojik ve fiziksel testlerin ardından 5 Şubat tarihinde başlatılan Komando İhtisas Kursu, toplam 6 aşamadan oluşuyor. Sırasıyla derin kar ve şiddetli soğuklarda harekatı, muharebe, kara komando harekatı, hava indirme harekatı, su üstü komando harekatının ardından meskun mahallerde teröristle mücadele harekatı da tamamlandı. Komando İhtisas Kursu, birinci derece EYP (Mayın/El Yapımı Patlayıcı) müdahale ve acele tahrip teknikleri ile 18 Ağustos’ta tamamlanacak.

HENDEK BAHANESİYLE İNSANLIK SUÇLARI İŞLENMİŞTİ

Sur, Cizre, Nusaybin gibi birçok Kürt kentinde, 'hendek barikat' bahanesiyle, sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte uzaktan ağır silahlarla vurulan mahalleler yıkıma uğratılmış, çok sayıda insan öldürülmüştü.

Kent merkezlerinde insanlar sığındıkları binaların bodrumlarında toplu halde katledilmişlerdi.

İnsan hakları savunucularının 'insanlık suçu' olarak tanımladıkları vahşet görüntüleri yaşanmıştı.

Öne Çıkanlar