Komünist Manifesto 173 yaşında: Hayalet dolaşmaya devam ediyor

Komünist Manifesto 173 yaşında: Hayalet dolaşmaya devam ediyor
Yayımlandığı günden bu yana dünyada eşitlik ve özgürlük mücadelesi açısından büyük önem taşıyan el kitabı Komünist Manifesto, 173 yaşında.

ARTI GERÇEK - Komünizmin ilk bildirgesi olan Komünist Parti Manifesto, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de yayımlandı. "Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!" çağrısıyla simgeleşen Komünist Parti Manifesto'nun yayınlanmasının üzerinden 173 yıl geçti. Sosyal medyada yeni yaşı kutlanan ve yıllar geçmesine rağmen hala güncelliğini koruduğunun belirtildiği Komünist Manifesto için "Bir hayalet dolaşmaya devam ediyor" paylaşımı yapıldı.

Komünist Birlik tarafından yetkilendirilen Marx ve Engels, birliğin amacını ve programını da çizdiği Komünist Manifesto'da, proletaryanın burjuva düzenini ve üretim araçlarının özel mülkiyeti bir devrimle ortadan kaldırarak sınıfsız bir toplum düzenini gerçekleştirmesi gerektiği vurgulamıştı.

Manifesto'nun ilk sayfasında yazar olarak Friedrich Engels ve Karl Marx'ın isimleri birlikte yer almış ve ortak yazım şeklinde geçmişti. Ancak Marx'ın ölümünden sonra Engels, 1883 tarihli Almanca baskısının ön sözüne "Manifesto'ya egemen olan temel düşünce... yalnızca ve tamamıyla Marx'a aittir." notunu düştü.

Komünist Manifesto ilk olarak 1848 tarihinde Londra'da Almanca koyu yeşil bir broşür olarak basılmıştır. İlk İngilizce çevirisini Helen MacFarlane 1850 yılında yapmıştır. 1888 yılında Samuel Moore'un Engels ile birlikte yaptığı İngilizce'ye çeviri, en çok kullanılan İngilizce baskıdır.

'AVRUPA'DA BİR HAYALET DOLAŞIYOR'

Manifesto'dan alıntılar şöyle:

Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor - Komünizm hayaleti. Eski Avrupa'nın bütün güçleri bu hayaleti defetmek için kutsal bir ittifak içine girdiler: Papa ile Çar, Metternich ile Guizot, Fransız radikalleri ile Alman polis ajanları. İktidardaki hasımları tarafından komünist olmakla suçlanmayan muhalefet partisi nerede vardır? Bu lekeleyici komünizm suçlamasını, gerici hasımlarına karşı olduğu kadar daha ilerici muhalefet kesimlerine de gerisin geriye fırlatmamış muhalefet partisi nerede vardır? Bu olgudan iki şey çıkıyor. Komünizm, daha şimdiden bütün Avrupa güçleri tarafından bir güç olarak tanınmıştır.

Komünistlerin, tüm dünyanın karşısında, görüşlerini, amaçlarını, eğilimlerini açıkça ortaya koymalarının ve bu komünizm hayaleti masalına partinin kendi Manifestosu ile karşılık vermelerinin tam zamanıdır.

'BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ BİRLEŞİN'

Komünistler, kendi görüşlerini ve amaçlarını gizlemeye tenezzül etmezler. Hedeflerine ancak tüm mevcut toplumsal düzenin zorla yıkılmasıyla ulaşabileceğini açıkça ilan ederler. Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim korkusuyla titresinler. Proleterlerin, zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri yok. Kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!

Öne Çıkanlar