Kongolu ‘terminatör’ savaş suçlarından mahkûm edildi

Kongolu ‘terminatör’ savaş suçlarından mahkûm edildi
Uluslararası Ceza Mahkemesi, işlediği suçlardan dolayı ‘Terminatör’ olarak adlandırılan Ntaganda hakkında belirlenecek cezanın daha sonra verileceğini belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki ‘Terminatör’ olarak adlandırılan ve isyancı M23 hareketi lideri Bosco Ntaganda'yı savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten mahkûm etti.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme, Ntaganda'nın Kongo'da 2002-2003'te süren çatışmalarda yüzlerce sivili öldürme, çok sayıda kadına tecavüz etme ve ettirme, kadınları cinsel köle olarak kullanma ve çocukları savaştırma dahil 18 savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği kararını verdi.

Sputnik'teki habere göre, mahkeme, işlediği suçlardan dolayı ‘Terminatör’ olarak adlandırılan Ntaganda hakkında belirlenecek cezanın daha sonra verileceğini belirtti. 

‘UCM'DEKİ EN BÜYÜK VE KARMAŞIK DAVALARDAN BİRİ’

UCM'nin 2006'da hakkında tutuklama kararı çıkardığı Ntaganda, 2013'ün ocak ayında Ruanda'nın başkenti Kigali'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınmış, burada UCM savcılarına teslim edilmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ordusunda üst düzey general olmasının yanında 4 isyancı örgüt için de savaşan Ntaganda'nın davası, UCM'deki en büyük ve karmaşık davalardan biri olarak görülmüştü. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar