Kongre baskını sonrası ABD Başkanı Trump'ı zor bir hafta bekliyor

Kongre baskını sonrası ABD Başkanı Trump'ı zor bir hafta bekliyor
Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin milletvekillerine yönelik, 'Önümüzdeki hafta Washington'a dönmeye hazır olun' çağrısı, Trump'a yönelik azil sürecinin gündeme geleceğine işaret etti.

ABD Başkanı Donald Trump, destekçilerinin düzenlediği Kongre baskını sonrasında başkanlık günlerinin en zor günlerini geçiriyor. Demokratlar ABD tarihine geçen olayların ardından önümüzdeki hafta Trump'a yönelik yeni hamlelere hazırlanıyor.

ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, milletvekillerine gönderdiği mektupta, "Önümüzdeki hafta Washington'a dönmeye hazır olun" çağrısı yaptı. Pelosi'nin bu çağrısı, Trump'a yönelik azil ve diğer hamlelerin gündeme geleceğine işaret etti.

Bloomberg'in haberine göre, Pelosi söz konusu mektupta, Trump'a yönelik azil sürecinin başlatılıp başlatılmayacağı konusunda net bir ifade kullanmadı. Mektubunda ABD demokrasisine yönelik fiili saldırıda bulunan birinin hesap vermesi gerektiğini belirten Pelosi, demokrasiye yönelik bu saygısızlığın bir başkan tarafından yapıldığının tespit edilmesine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

İngiliz gazetesi Financial Times'ın haberine göre ise ABD'de bazı milletvekilleri Başkan Trump'a görev süresi dolmadan görevden ayrılma çağrısı yaptı. Milletvekilleri aksi takdirde Trump'a azil süreci ile yüz yüze gelebileceği uyarısında bulundu.

MIKE PENCE GÖREV TESLİM TÖRENİNE KATILACAK

Kongre baskını sonrasında Trump Washington'da siyasi izolasyon ile karşı karşıya kalırken Başkan Yardımcısı Mike Pence de Trump ile bağlarını kesecek bir hamleye hazırlanıyor. Bloomberg'e konuşan iki kaynağın verdiği bilgiye göre Pence, Biden'ın görevi teslim alacağı törene katılacak.

Trump, hesabı askıya alınmadan önce yaptığı son Twitter paylaşımında törene katılmayacağını belirtmişti.

Daha önce Pence'in, Kongre baskınının ardından Anayasa'nın 25'inci ek maddesini kullanarak, Donald Trump'ı görevden alma fikrine sıcak bakmadığı belirtilmişti.

Business Insider'ın Pence'e yakın isimlere dayandırdığı haberine göre, Pence, kendisine yönelik "25'inci ek maddeyi harekete geçirip, Trump'ı görevden al" çağrılarını geri çevirmişti.

TARİHE GEÇEN KONGRE BASKINI

ABD Kongresi, 6 Ocak'ta Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylaması'nı onaylamak üzere ortak oturumla toplanırken ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın önünde miting düzenlemişti.

Mitinge katılan 10 binlerce gösterici daha sonra Kongre binasına yürümüş ve içeri girmeye çalışmıştı. Polisle göstericiler arasında arbede yaşanırken yüzlerce gösterici barikatları aşıp Kongre binasına girmişti.

Olaylara müdahale etmek üzere Kongreye Ulusal Muhafızlar sevk edilmiş, yaklaşık dört saat süren baskının ardından güvenlik güçleri asayişi sağlamıştı.

Olaylarda biri polis beş kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Öne Çıkanlar