Konrad Adenauer Vakfı: Gençler arasında en popüler liderler Erdoğan ve Yavaş

Konrad Adenauer Vakfı: Gençler arasında en popüler liderler Erdoğan ve Yavaş
Konrad Adenauer Vakfı tarafından yapılan ankete göre; Türkiye gençleri arasındaki en beğenilen siyasetçileri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş.

Almanya’da Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ile bağlantılı olduğu bilinen ancak çalışmalarını bağımsız yürüten Konrad Adenauer Vakfı (KAS) yaptığı anketin sonuçlarını yayımladı. ‘2021 Türkiye Gençlik Araştırması’nda 20 Mayıs-10 Eylül 2021 arasında Türkiye'nin 28 ilinden 18-25 yaşları arasında 3 bin 243 gence 100 soru yöneltildi.

KAS, genel seçimlerin planlandığı gibi 2023’te yapılması durumunda yaklaşık 6 milyon seçmenin ilk defa oy kullanacağına ve 18-25 yaş grubunun seçmenlerin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturacağına dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 10.9’u kendilerini milliyetçi, 6.8’i devrimci-sosyalist, 2.3’ü merkez sağcı-liberal, 4.3’ü merkez sol- sosyal demokrat, 7.1’i İslamcı, 9.1’i Türkçü, 2.8’i Kürt, yüzde 18.8’i apolitik ve yüzde 3.5’i diğer ideolojilere ait olarak nitelendiriyor. Ankete göre gençler arasında bugün en yaygın olan siyasi görüş ise yüzde 20.5 ile Atatürkçülük/Kemalizm. Katılımcıların yüzde 14’ü de ideolojisini belirtmek istemedi.

Konrad Adenauer Vakfı tarafından yapılan ankete göre; ankette gençlerin yüzde 16.8’i en beğendikleri siyasetçinin Erdoğan olduğunu söylerken, yüzde 16.3 de Yavaş yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 20.1 ile en büyük oranı ise seçeneklerden hiçbirini beğenmediklerini söyledi. Erdoğan ve Yavaş’ı yüzde 8.7 ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 7.9 ile tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 7.3 ile CHP’nin 2018 cumhurbaşkanı adayı Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve 6.3 ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu takip etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yüzde 4.5’te kalırken, bazı çemberlerde adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçtiği iddia edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yüzde 3.3 ile listenin gerisinde yer aldı. Uzun yıllar AKP’de çeşitli hükümetlerde yer aldıktan sonra yeni partiler kuran Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu da yüzde 3 ve yüzde 1.1’de kaldı.

T 24'den Metin Kaan Kurtuluş'un haberine göre; KAS anketine göre Türkiye’de gençlerin yüzde 62.5’i Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki mevcut iktidardan memnun değil. Bununla birlikte gençlerin yüzde 38.9’u, Türkiye’nin mevcut problemlerinden hem iktidarı, hem muhalefeti sorumlu tutuyor.

GENÇLERİN YÜZDE 62.5’İ MEVCUT İKTİDARDAN MEMNUN DEĞİL

KAS anketine göre Türkiye’de gençlerin yüzde 62.5’i Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki mevcut iktidardan memnun değil. Bununla birlikte gençlerin yüzde 38.9’u, Türkiye’nin mevcut problemlerinden hem iktidarı, hem muhalefeti sorumlu tutuyor.

Ankete göre Türkiye’de gençlerin yüzde 70.3’ü bilim insanlarına güveniyor. Orduya güven yüzde 61.8, polise güven ise yüzde 47.5. Katılımcıların yalnızca 19.4’ü bir kurum olarak Cumhurbaşkanlığı’na güvendiğini söylerken, din adamları içinse bu oran 16.9. Onları yüzde 11.9 ile adalet sistemi takip ediyor. Ülkede gazeteciler(yüzde 6.9), siyasi partiler(yüzde 4.4) ve politikacılara(yüzde 3.7) güven ise dip yapmış durumda. Gençlerin sadece yüzde 10’u uluslararası organizasyonlara güvendiklerini söylüyor.

KAS anketine göre gençlerin yüzde 63.6’sı Türkiye mahkemelerine ve adalet sistemine güvenmediklerini veya hiç güvenmediklerini söylüyor.

Öne Çıkanlar