Konu 'kayyımın T plaka satışı', pankartta 'Erdoğan'a geçmiş olsun' mesajı

Konu 'kayyımın T plaka satışı', pankartta 'Erdoğan'a geçmiş olsun' mesajı
Diyarbakır’da tescilli plakaları satışa çıkarılan taksicilerin sorunu sürüyor. Taksiciler “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine acil şifalar diliyoruz” pankartıyla açıklama yaptı.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK - Diyarbakır'da kayyım yönetimine olan Büyükşehir Belediyesi'nin çok sayıda taksinin T plakalarını iptal etmesiyle mağdur olan ve sayıları yaklaşık bini bulan taksi şoförlerinin verdiği mücadele sürüyor.

Diyarbakır'da taksi esnafının yaşadığı sorun 914 T plakanın iptal edilmesi ile başladı. Bunun üzerinde mağdur edildiğini dile getiren taksiciler Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİTHAK-DER)  adı altında bir araya gelerek hak arayışlarını sürdürdü.

MAHKEME HAKLI BULDU, SORUN DEVAM ETTİ

Plakalarının iptal edilmesi yargıya taşıdı ve mahkeme taksicileri haklı buldu. Ancak mahkemenin verdiği karar sorunun giderilmesine yetmedi. Bu karar uygulanmadan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atandı.

PLAKALAR SATIŞA ÇIKTI

Plakaların kendilerine iade edilmesini isteyen taksiciler Diyarbakır’a atanan ilk kayyım Cumali Atilla ile görüştü. Taksicilerin aktardığına göre Cumali Atilla bu sorunu kentin mastır planı kapsamında çözeceği sözünü verdi ancak sorun çözülmeden seçim süreci başladı.

Atilla seçimi kaybedip Diyarbakır’dan alınınca bu defa yerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzel geldi. Ancak yine sorun çözülmeden kayyım tekrar değişti. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye kayyımı Münir Karaloğlu, mevcut sorunu çözme yerine bu plakaları satışa çıkardı. Bu karar plakalarını almayı bekleyen taksicilerin tepkisine neden oldu.

VALİLİK ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILMASINA İZİN VERİLMEDİ

Daha önce Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalışan, mağduriyetlerinin giderilmesi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de görüşen taksiciler bugün yine alanlara çıktı. Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİTHAK-DER)  olarak valilik önünde basın açıklaması yapmak istedi. Açıklamanın yapılacağı Anıt Park etrafında yoğun önlem alan polis, Diyarbakır Valiliği önünde açıklama yapılmasına izin vermedi.  Bunun ardından taksiciler Ofis kavşağında olan Hazal Park’ta açıklama yaptı.

Açıklamada taksicilerin açtığı pankart dikkat çekti. Arka taraflara "İhale istemiyoruz", "Vali ile görüşmek istiyoruz" gibi yazıların yer aldığı afişleri tutan taksicilerin açıklamada açtıkları pankartta sorunlarına ilişkin ifade yoktu. Pankartta "Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine acil şifalar diliyoruz" ifadeleri yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerinin yer aldığı pankartın arkasında hazırlanan basın metnini okuyan DİTHAK-DER Başkan Yardımcısı Hasan Nadiroğlu, yaşadıkları sorunların 2011 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.

TAKSİ ESNAFI: ADIMIZA TESCİLLİ PLAKALARIMIZI İHALE İLE VERME KARARI ALDILAR

Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak defalarca Diyarbakır Valisinden randevu istediklerini ancak bir türlü görüşemediklerini  ifade eden Nadiroğlu, şunları söyledi:

"Defalarca müracaatımız, randevu talebiniz asla kabul görmedi. Çabamız ve gündeme getirmemiz karşısında adımıza tescilli ve tahsisli plakalarımızı ihale ile verme kararı aldılar.  Önce ‘tekrar mahkemeye başvurun ondan sonra plakalarınızı alın’ diyen Sayın Valimiz, biz mahkemeye başvurunca da apar topar bize ait plakalar yokmuş gibi, ticari taksi plaka ihalesi açacak.

Kaldı ki başvuruda bulunduğunuz ‘Başdenetçi’ makamı da lehimize karar vermiş ve belediye başkanlığına tavsiyede bulunmuştur. Yıllardır bizi ekmeğe muhtaç eden anlayış 914 plakamızı başkasına vermek 1828 kişinin düşman olması ve ah alması sonucuna götürecektir. Bu vesile ile elimizdeki yasal ve insani hakları ortaya koyan dosyamız ile birlikte randevu talep ediyoruz.  Bizleri perişan eden uygulama ve kararı ihaleye çıkarmadan önce teknik, insani olarak araştırmanızı rica ediyoruz." 

Öne Çıkanlar