1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış töreni Erdoğan’ın doğum günü için değiştirildi

1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış töreni Erdoğan’ın doğum günü için değiştirildi
18 Mart’ta hizmete alınacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum günü nedeniyle 26 Şubat’ta yapılacak.

Çanakkale’nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en uzun asma köprüsü olarak tanıtıldı. Köprünün 18 Mart açılacağı belirlenmişti. Ancak maliyetinin 3.1 milyar Euro’yu geçeceği duyurulan köprünün açılış tarihi öne çekildi. Cumhuriyet'in haberine göre, Erdoğan, önceki günkü açıklamasında köprünün 26 Şubat’ta açılacağını duyurdu. 26 Şubat, aynı zamanda 1954 doğumlu olan Erdoğan’ın yaş günü.

2023 metre olacak projenin, tüm tarihi simgelerine karşın Erdoğan’ın doğum gününde açılması ise "yeni tarih yazılmaya çalışılıyor" tepkisiyle karşılaştı. Siyaset bilimci ve tarih alanında çalışmalar yürüten Dr. Hazal Pabuççular, "AKP, iktidarı boyunca sürekli semboller üzerinden yeni bir tarih kurgusuna başlamış bir parti" diyerek tepki gösterdi.

‘ZORLA TARİH YAZILMAZ’

Siyaset bilimci ve tarih alanında çalışmalar yürüten Dr. Hazal Pabuççular ise "tarihin istismar edildiği, yeni bir tarih oluşturulmaya çalışıldığı" yönündeki eleştirilerde haklılık payı olduğuna işaret etti. Pabuççular, "AKP, iktidarı boyunca sürekli semboller üzerinden yeni bir tarih kurgusuna başlamış bir parti. Bir tarafta 18 Mart, 2023 gibi tarihsel sembollerle dolu bir köprü var. Diğer tarafta Erdoğan’ın kendi şahsını da tarihsel bir sembol haline getirmeye çalışması önemli görünüyor" dedi.

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, "Zorla tarih yazılmaz. Tarih, olaylar ile kendiliğinden oluşur. Burada çok yanlış bir iş yapmışlar bence" diye konuştu. Projeye yönelik dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın, "‘Çanakkale geçilmez’ tarihte kaldı artık. Çanakkale geçilir, her türlü geçilir" sözlerini anımsatan Halaçoğlu, "Skandal bir söz sarf etmişti. Çanakkale gibi bir konu siyasete alet edilmez. Açıkçası yazık ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar