Koronavirüs, Çin piyasalarından 420 milyar dolar götürdü

Koronavirüs, Çin piyasalarından 420 milyar dolar götürdü
Koronovirüs salgını Çin hisse senedi piyasasında 420 milyar dolar kayba neden oldu. Çin borsaları virüs nedeniyle uzatılan tatil dönüşü yüzde 10 civarı kayıp gördü.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgınının ekonomiye yapacağı negatif etkinin yarattığı endişe, uzun Çin Yeni Yılı tatilinden dönen Çin hisse senedi piyasalarında 420 milyar dolar değer kaybına yol açtı.

Koronavirüs salgınının vurduğu Çin’de 23 Ocak’tan itibaren kapalı olan piyasalar bugün açılırken, CSI 300 Endeksi yüzde 9.1’lik sert kayıpla açıldı. Bu düşüş, 2015’te varlık balonunun patlamasıyla yaşanan düşüşten sonraki en yüksek günlük kayıp oldu. Çin’deki Şangay borsası, tatil öncesi kapanış günü olan 23 Ocak’ı da yüzde 2.8’lik düşüşle bitirmişti.

Bloomberg’in aktardığına göre, 2 bin 600’den fazla hisse yüzde 10’luk limitin üzerinde değer kaybederken, Çin’in gösterge demir cevheri kontratları sınır oranı olan yüzde 8’lik düştü. Bakır, ham petrol ve palm yağı da izin verilen en yüksek oranlarda düştü.

En çok değer kaybeden hisseler, telekom, teknoloji ve emtia şirketlerinin hisseleri oldu.

10 yıllık Çin devlet tahvilleri de 2014’ten bu yana en yüksek değer düşüşünü yaşarken, Çin para birimi Yuan da dolar karşısında yüzde 1’i aşan oranda kayıp yaşadı ve Yuan/Dolar kuru kritik seviye olan 7’yi aştı.

ÇİN MERKEZ BANKASI'NDAN PİYASALARA 173,8 MİLYAR DOLAR

Hisse senetlerinde ve ekonomik düzende yaşanabilecek olan virüs kaynaklı kayıpların önüne geçmeyi amaçlayan Çin Merkez Bankası, hafta sonunda piyasalara 1.2 trilyon yuan (173.8 milyar dolar) likidite sağlayacağını açıklamıştı. Piyasalara enjekte edilecek olan 1,2 trilyon yuan da piyasaların sert düşüşler yaşamasına engel olmadı. 

Yatırımcılar geçen cuma açılması planlanan ama açılışı iki gün daha hükümet tarafından ertelenen Çin piyasalarında hayli volatil bir işlem günü olmasını bekliyordu. 

Çin Merkez Bankası’nın web sitesinde pazar günü yayınlanan açıklamada, bankacılık sistemine sağlananan toplam likiditenin bu likidite hamlesi sonrası geçen yılın aynı dönemine göre 900 milyar yuan (yaklaşık 130 milyar dolar) daha fazla olacağı belirtildi. Reuters’ın merkez bankasının resmi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre piyasaya 150 milyar yuan (21.6 milyar dolar) daha net nakit likidite enjekte edilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar