Coronavirus hastaları için tehlikeli olan ilaçlar açıklandı

Coronavirus hastaları için tehlikeli olan ilaçlar açıklandı
Rus virolog Jolobak, Covid-19’da kullanılmaması gereken ilaçlar grubuna ibuprofen, aspirin, voltaren, diklofenak ve naproksen gibi ilaçların olduğuna dikkat çekti.

Rus viroloji uzmanı Nadejda Jolobak, yeni tip coronavirus (Covid-19) enfeksiyonuna yakalanan bazı hastaların sıradan üşütmede alınan ilaçları kullandıklarını, ancak bunu kesinlikle yapmamaları gerektiğini belirtti.

Veçernyaya Moskva gazetesine konuşan Jolobak, Covid-19’da kullanılmaması gereken ilaçlar grubuna ibuprofen, aspirin, voltaren, diklofenak ve naproksen gibi steroid yapıda olmayan ilaçların dahil olduğuna dikkat çekti.

FRANSA VE İTALYA ÖRNEĞİ

Jolobak, Fransa ve İtalya’da edinilen deneyimin bu tür ilaçların vücudu virüse karşı daha da duyarlı hale getirdiğinin altını çizdi.

Sıralanan ilaçların coronavirus için yararlı ortam oluşturduklarını ve bu nedenle enfeksiyonun akciğere daha kolay ulaşıp iltihaplanma, zatürre ve alveol bozulmalarına yol açtığına işaret eden Jolobak, "Bu nedenle aspirin ve benzeri hiçbir ilaç kullanmayınız" diye konuştu.

‘PARASETAMOL DA ÖNGÖRÜLMEYEN SONUÇLARA YOL AÇABİLİR’

Rus virolog, Batıda bazı doktorların Covid-19’da parasetamol kullanılabileceğini söylediklerini, ancak bunun yapılmasını da tavsiye etmediğini, zira bu ilacın coronaviruse etkisinin sonuna kadar araştırılmadığını ve ‘öngörülmeyen sonuçlara yol açabileceğini’ ifade etti.

Cumhuriyet'in aktardığı habere göre ağrı kesici etkisi olan her türlü ilacın solunum zorluklarına ve çeşitli patolojilere yol açabileceğini vurgulayan Jolobak, ateşin yükselmesi durumunda herhangi bir ilaç alınmadan acilen doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar