Koronavirüs ile sigara ilişkisi: Sağlık otoriteleri ne diyor?

Koronavirüs ile sigara ilişkisi: Sağlık otoriteleri ne diyor?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 'Sigara içmek, ellerin (enfekte olmuş eller) dudaklarla temasta olması demek. Bu da virüsün elden ağza taşınması ihtimalini yükseltiyor.'

Her yıl ortalama sekiz milyon kişinin sigaradan hayatını kaybederken, geçtiğimiz günlerde yapılan ve sigara içenlerin koronavirüs (Covid-19) hastalığına yakalanma oranının daha az olduğu sonucunu ortaya koyan bir araştırma şaşkınlık yarattı.

Paris'teki Pitié-Salpêtrière Hastanesinde yapılan araştırma 'içme statüsünün SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı koruyucu bir faktör olarak göründüğü ve nikotinin Covid-19'a karşı potansiyel bir önleyici etken olabileceğine' dikkat çekti. Aynı araştırmada nikotinin sigara bağımlılığına neden olduğunu ve sigara içmenin sağlık için ciddi bir tehlike olduğu da belirtildi.

Peki sağlık uzmanları ne diyor?

DSÖ: SİGARA İÇERKEN EL VE DUDAK TEMASI, VİRÜSÜN BULAŞMA İHTİMALİNİ YÜKSELTİYOR

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre sigara içenlerin enfeksiyon kapma riski daha yüksek. DSÖ, "Sigara içme eylemi, ellerin (enfekte olmuş eller) dudaklar ile temasta olması demek bu da virüsün elden ağza taşınması ihtimalini yükseltiyor" diye belirtiyor.

Örgütün açıklamasında ayrıca şu noktalara dikkat çekiliyor:

"Nargile gibi birçok kişi tarafından paylaşılan içme alışkanlıkları Covid-19 hastalığının yayılmasını kolaylaştırır. Özellikle akciğer rahatsızlığı olanlar için sigara alışkanlığı ciddi hastalığa neden olabilir. Oksijen ihtiyacını artıran ya da vücudun oksijeni uygun bir şekilde kullanım kapasitesini düşüren durumlar kişinin sağlığını ciddi riske atmakta ve zatürre gibi hastalıklara sebep olmaktadır."

‘MERS SALGININDA SİGARA İÇENLERDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK OLDU’

Araştırmalar aynı zamanda 2012 yılında baş gösteren MERS salgını sırasında sigara içenlerde, içmeyenlere oranla ölme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Euronews'e konuşan Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, Covid-19 ile nikotin ilişkisini inceleyen araştırmaları gözden geçirdiklerini belirtti.

Sigara içenlerde Covid-19 vakalarının daha ağır seyrettiğini söyleyen DSÖ yetkilisi, "Nikotin bandına ihtiyacı olan kişiler, sadece sigarayı terk etmek isteyen kişilerdir" denildi.
AVRUPA HASTALIK KONTROL MERKEZİ: SİGARA İÇENLER RİS GRUBUNDA

Avrupa Hastalıkları Kontrol Merkezi'nin (ECDC) mart ayındaki bir bildirisinde de sigara içenlerin Covid-19'a karşı 'riskli gruptan' oldukları uyarısı yapıldı.

İNGİLTERE ULUSAL SAĞLIK SİSTEMİ VAKFI: SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BU İYİ BİR FIRSAT

İngiltere'den Ulusal Sağlık Sistemi Vakfı tarafından yapılan açıklamada da sigara içenlerin Covid-19 hastalığına karşı risk grubu içinde oldukları belirtildi. Açıklamada "Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu çok iyi bir fırsat" denildi.

NE OLMUŞTU?

Fransa Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise sigara içenlerin virüse yakalanma oranının daha yüksek olmadığı, ancak bu kişilerde sigaradan kaynaklı ciddi sağlık sorunlarının baş gösterebileceği uyarısı yapıldı Fransa, söz konusu araştırma sonrası nikotin satışına sınırlama getirmişti.

Öne Çıkanlar