Koronavirüsü gerekçe gösterip işten çıkardılar

Koronavirüsü gerekçe gösterip işten çıkardılar
İki sendikalı işçi salgından dolayı üretim düştü gerekçesiyle işten çıkarıldı.

ARTI GERÇEK- İstanbul Bağcılar'da üretim yapan  Crescent Türk Tekstil’de salgın nedeniyle siparişlerin azaldığı bahane edilerek iki işçi işten çıkarıldı.

Öte yandan işten çıkarılmaların devam edeceği ve ücretsiz izin uygulanacağı belirtiliyor. Öte yandan Öz İplik İş Sendikası'na üye olan işçiler, sendikanın ilgilenmediği gerekçesiyle istifa ettiler.

PATRONUN SALGIN NEDENİYLE İŞÇİ ÇIKARTMAYA HAKKI VAR MI?

İş hukuku uzmanı ve BMİS'in de hukuki danışmanı olan Murat Özveri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda salgın döneminde işçi haklarına dair bilgi vermişti.

Özveri'nin aktarımına göre salgın nedeniyle işçi hakları, "Koronavirüs salgını iş hukuku açısından "zorlayıcı sebeptir". 4857 sayılı İş Yasası zorlayıcı sebepleri işçi ve işveren açısından ayrı ayrı düzenlemiştir. Koronavirüs nedeniyle işçinin çalıştığı işyerinde işin durması halinde işveren bir hafta süreyle işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftanın sonunda işveren ücret ödemeyecektir (md. 40). Bu durumda işçi dilerse iş sözleşmesini bir haftanın sonunda 4857 sayılı İş Yasasının 24/III maddesi uyarınca sona erdirebilir. Ancak ihbar tazminatı alamaz. Kıdem tazminatını hak eder. Koronavirüs nedeniyle işçi hasta olmadığı halde hastalık riski nedeniyle çalışmaz ise işveren bir hafta süreyle işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftanın sonunda işveren ücret ödemeyecektir. Bu durumda işveren dilerse iş sözleşmesini bir haftanın sonunda 4857 sayılı İş Yasasının 25/III maddesi uyarınca sona erdirebilir. Bu durumda işveren işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorundadır (md. 40). İşveren tek taraflı almış olduğu kararla işçileri ücretsiz izne çıkartamaz. Tek taraflı işçinin rızası alınmadan uygulanan ücretsiz izin fesih anlamına gelir. İşe iade davası açma süreleri işlemeye başlar. İşveren işçileri ücretli izne çıkartabilir. Bu durumda işçinin onayı aranmaz. İşçi ve işveren anlaşarak ücretsiz izin uygulayabilir. Ücretsiz izne rıza veren işçi bu rızasıyla bağlıdır. İşveren ayrıca 4447 sayılı yasanın ek 2. Md. uyarınca kısa çalışma ödeneği için başvuru yapabilir. Kısa çalışma ödeneği işverenin bir hafta süreyle yarım ücret ödeme zorunluluğunun bitimiyle başlar. Kısa çalışma ödeneğinden yapılan ödemeler işçinin ileride alacağı işsizlik ödeneğinden mahsup edilir. Ancak kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Bu konuda ayrıca Prof. Dr. Ufuk Aydın hocanın zincir bilgilendirmesine bakılabilir" şeklinde.

 

 

 

Öne Çıkanlar