Korucuyu ekipman isteyen Vefa Destek Projesi çalışanlarına sürgün

Korucuyu ekipman isteyen Vefa Destek Projesi çalışanlarına sürgün
Batman’da Vefa Destek Projesi’nde çalışan SES üyesi 3 sosyal hizmet emekçisi, koruyucu ekipman istedikleri için sürgün edildi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Batman’da Vefa Destek Projesi kapsamında çalışan sosyal hizmet emekçileri, koruyucu ekipman istedikleri için cezalarla karşılaştı. 

Durumu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bildiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ceza ve sürgün kararının iptal edilmesini ve bu cezalardan sorumlu olanlar hakkında gerekli süreçlerin işletilmesini istedi. 

SES’in Bakanlığa gönderdiği yazıya göre, Batman’da Vefa Destek Projesi kapsamında çalışan sosyal hizmet emekçilerine kişisel koruyucu ekipmanlar eksik verildi. Korucuyu önlemler olmadan evden çıkamayan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması istenen emekçiler, bu durumu kabul etmedi. 

3 EMEKÇİYE SÜRGÜN VE MAAŞ KESİM CEZASI

Projede çalışan 5 sosyal hizmet emekçisi, eksik koruyucu ekipmanların tamamlanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurdu. 
Müdürlük ise çalışanlara soruşturma açtı. Soruşturma sonucunda dilekçe veren 5 kişiden SES üyesi 3 emekçi bakanlık onayıyla sürgün edildi ve 30/1 oranında maaştan kesim cezası verildi.  

Bakanlığa gönderdiği yazıda, "Covid-19 salgınının başından itibaren sosyal hizmet emekçileri de en önde, hem sosyal hizmetler alanında salgın tedbirlerinin uygulanması hem de hizmet verilen kesimlerin ihtiyaç olan hizmetlere erişebilmesi için canla başla çalışmaktadır" diyen SES, salgın sürecinde üyelerinin baskılara maruz kaldığını, sendikal faaliyetlerinin engellendiğini belirtti. 

‘BATMAN’DA SİSTEMATİK MOBBİNG UYGULANIYOR’

Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün üyelerine yönelik uzunca süredir sistematik olarak baskı ve mobbing uygulandığını aktaran SES, görevi korucuyu tedbirleri eksiksiz sağlamak olan yöneticilerin üyelerine hukuki olmayan keyfi soruşturmalar açtığını, hukuksuz cezalar verdiğini ifade etti. SES, "Bir hak ve yükümlülük olan ‘korunma talep etme’ hakkı cezalandırılmak istenmiştir" dedi.

Bu uygulamaların salgınla mücadeleye de zarar verdiğinin altını çizen SES, "Konunun hem sosyal hizmetler alanı hem de çalışanların bütün haklarının korunmasından sorumlu Bakanlığınız tarafından incelenerek sorumlu olanlar hakkında gerekli süreçlerin işletilmesi; verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesi noktasında gerekli çalışmaların yapılması, Genel Merkezimize de bilgi verilmesini talep ediyoruz" dedi.

TANRIKULU BAKAN SELÇUK’A SORDU

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Tanrıkulu, Meclis’e sunduğu soru önergesinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’e şu soruları yöneltti: "Vefa Destek Projesi kapsamında koruyucu ekipman yetersizliğini belirtmesinin ardından toplam kaç çalışan rotasyona uğramıştır? Soruşturmaların gerekçeleri nedir? Koruyucu ekipmanları kullanmadan çalışanların, kronik hastalar ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile temasta bulunduğu iddiası doğru mudur? Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri dikkate alınmadan çalışanların sahaya gönderilme gerekçesi nedir? Çalışanların koruyucu ekipman eksikliği kim veya kimler tarafından denetlenmektedir? Çalışanların koruyucu ekipman eksikliği bulunmasına rağmen sahaya çıkmalarını engellemeyen kişi yada kişiler kimlerdir? Bahse konu kişi ya da kişiler hakkında başlatılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?"

Öne Çıkanlar