Koruma altındaki Likya anıt mezarını çöplüğe çevirdiler

Koruma altındaki Likya anıt mezarını çöplüğe çevirdiler
Kaş’ta bulunan koruma altındaki Likya anıt mezarının etrafı çöplüğe çevrilerek ‘Perşembe günleri 15.00’ten sonra araçlarınızı kaldırın’ şeklinde tabela asıldı.

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Likya medeniyetine anıt mezarının etrafı çöplüğe çevrildi. Anıtın yanına, ‘Perşembe günleri 15.00’ten sonra araçlarınızı kaldırın’ ifadelerinin yer aldığı bir de tabela asıldı.

Antalya’nın Kaş ilçesinde Likya medeniyetinin önemli liman şehri olan Antiphellos Antik Kenti bulunuyor. Likya medeniyetine özgü kaya mezarlarına ilçenin pek çok yerinde rastlanılıyor.

Bunlardan biri de normal günlerde otopark olarak kullanılan, cuma günleri semt pazarının kurulduğu alanda bulunuyor. 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası çerçevesinde tescillenen tarihi eser şimdi hurdalığa dönmüş durumda. Kaş’taki kaya mezarlarının korunmasından Demre Müze Müdürlüğü ve Kaş Belediyesi sorumlu.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre Demre Müzesi yetkilileri Kaş Belediyesi’ne defalarca yazdıklarını ancak belediyenin bir türlü koruma önlemlerini almadığını öne sürüyor. Yetkililer 2863 sayılı Yasa gereği Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunulduğunu belirtiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda eserin gerekli konservasyon yapıldıktan sonra Demre Müzesi bahçesinde koruma altına alınacağını belirtti.

GAZETECİLER SORUNCA ANITIN ETRAFI TEMİZLENDİ

Kaya mezarının kötü durumdaki görüntüsü sorulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, durumu Demre Müze Müdürlüğü’ne bildirdiği ifade edildi. Dün öğle saatlerinde Müze müdürlüğü arkeologlarının denetiminde Kaş Belediyesi ekiplerine eserin etrafının temizlettirildiği ve tabelanın söktürüldüğü öğrenildi. Eserin genel onarım ve koruması için Koruma Kurulu kararının bekleneceği aktarıldı.

Öne Çıkanlar