Koruma altındaki vaşak silahla öldürüldü

Koruma altındaki vaşak silahla öldürüldü
Dersim’de, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan ve avlanması yasak olan bir vaşak, silahla öldürülmüş halde bulundu.

Dersim'deki vahşi doğa hayatının merkez üssü sayılan Pülümür Vadisi’nde, nesli tükenmek üzere olan canlılar insan tehdidiyle karşı karşıya.

Tunceli Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğü'nün aldığını iddia ettiği tüm önlemlere rağmen, Dersim’in Pülümür Vadisi’nde, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altında alınan ve avlanması yasaklanan bir vaşak, silahla öldürülmüş halde bulundu.

VAŞAK, KORUMA ALTINDAKİ EN ÖNEMLİ TÜRLERDEN BİRİ

Vaşak ölüsünü aracıyla Pülümür Vadisi’nden geçerken bulan Cenan Konak, vaşağın vadide öldürülen bir domuz leşine geldiğini ve muhtemelen kaçak avcılar tarafından vurulduğunu söyledi.

Kutuderesi mevkiinde yol kenarında önce cansız bir domuz gördüğünü belirten Konak, "Arabada giderken yol kenarında bir domuz leşi gördüm. Domuz leşinin hemen yanında ölü vaziyette bir vaşak görünce önce şaşırdım. Koruma altında olan çok önemli bir tür. Arabadan canlı olabilir düşüncesiyle kontrol ettim ancak silahla vurularak öldürülmüştü. Dokundum, vücudu hala sıcaktı. Muhtemelen kısa bir süre önce vurulmuştu. Bu tür güzelliklerin korunması için vatandaşından yetkilisine kadar herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve bu tür canlılara kimse dokunmamalıdır" dedi.

Nesli tükenmekte olan vaşağın öldürülmüş olmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Konak, vuranlara engel olunmasını istedi. 

Tunceli Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğü ise koruma altındaki hayvanı öldüren kişi ya da kişilerin bulunması için çalışma başlatığını açıkladı. (DHA)

Öne Çıkanlar