BOTAŞ'ın vergi borçları siliniyor, Durmuş Yılmaz uyardı: Kötü alışkanlıklar geri dönüyor

BOTAŞ'ın vergi borçları siliniyor, Durmuş Yılmaz uyardı: Kötü alışkanlıklar geri dönüyor
AKP'nin 2017'de Varlık Fonu'na devrettiği BOTAŞ o tarihten beri zarar ediyor. Şimdi de vergi borçlarının silinmesi gündemde. Yılmaz, 'Sıra kısa vadeli avansa gelmez inşallah' dedi.

ARTI GERÇEK - Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda süren 2022 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinin ardından Meclis Başkanlığı’na yeni bir kanun teklifi sunacak iktidar partisi, BOTAŞ’ın Hazine’ye olan gümrük vergisi borçlarını silecek.

Böylece bir yılda Hazine’den 7 milyar TL borç alan BOTAŞ, vergi borcundan kurtulacak ve özelleştirme için daha cazip hale getirilecek. Ayrıca kur artışından yüksek derecede zarar eden BOTAŞ’ın bu yolla ortaya çıkacak zararı da azaltılacak.

"Özelleştirme altyapısı sağlanıyor" eleştirilerine konu olan adımlardan ilki, BOTAŞ’ın bölünmesi oldu. Şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, BOTAŞ’ın yanı sıra BOTAS International AŞ. isimli yeni bir şirket kuruldu.

TBMM’de geçen ay "elektrik ve enerji torba teklifi" ile de BOTAŞ’a dair önemli bir değişikliğe imza atıldı. BOTAŞ ve bağlı ortaklıkları ile yurtdışında kurdukları şirketler, Kamu İhale Yasası’nın kapsam dışına çıkarıldı. 83 milyar TL sermaye ile Türkiye Varlık Fonu A.Ş’nin bünyesinde bulunan BOTAŞ, tüm yıl boyunca Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 7 milyar TL’den fazla borç aldı ve en çok borçlanan ikinci kamu kurumu oldu. BOTAŞ, Sayıştay Kamu İşletmeleri Raporu’na göre de 5,6 milyar TL’lik zararla 23 kamu işletmesi arasından en çok zarar eden kurum oldu.

İyi Parti Ankara Milletvekili ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, duruma tepki gösterek, "90'lı yıllarda yapılan bu tür borç silmelerden ders çıkarıp 2003 te Türk Mali Sistemi'nin anayasası olan 5018 sayılı yasayı çıkarmıştık. Maalesef ders almamışız. Kötü alışkanlıklar geri dönüyor. Sıra kısa vadeli avansa gelmez inşallah" yorumunda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar