Köylülerin ortak merası şirkete tahsis edildi

Köylülerin ortak merası şirkete tahsis edildi
Son dönemde belediye öncülüğünde üretime yönelen Dersim'in Ovacık ilçesinde köylülerin ortak kullandığı mera özel şirkete verildi.

Dersim'in Ovacık ilçesinde köylülerin ortak olarak kullandığı meranın özel bir şirkete verildiği öğrenildi. HES projelerine karşı verilen hukuki mücadele de son dönemde olumlu sonuçlar alan Dersim halkının çevre mücadelesinin önüne yeni engeller konuluyor.

Uzun müddettir verim alınamayacağı tespit edildiği ve milli park statüsünde olmasına rağmen Munzur Vadisi'nde yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrallerine karşı mücadele veren Dersim'de maden ve kum ocaklarının yanı sıra kutsal olarak atfedilen Munzur Gözeleri'ne peyzaj projesinin ardından Halvori'deki gözelerinde ticarileştirilmesi gündeme gelmişti. Son olarak Ovacıkta köylülerin ortak olarak kullandığı meranın özel bir şirkete satıldığı ortaya çıktı.

Ovacık ilçesinde Köseler köyü sınırları içerisinde bulunan 508 ve 510 parsel numaralı 2 milyon 297 bin 700 metrekarelik alan irtifak hakkı verilmek suretiyle Koçmercan isimli şirkete 49 yıllığına tahsis edildi.köseler dışında Çakmaklı ve Paşadüzü köylerinin üretimi de projeden etkilenecek.

Meranın çevresindeki üç köyü doğrudan etkileyecek satış işlemi zaten zor koşullarda yapılan tarım ve hayvancılığı da etkileyecek. Yapılan satış işlemi Dersim'de son yıllarda belediyeler öncülüğünde kurulan, üretimi teşvik çalışmaları kapsamında ki koopratifçilik çalışmalarına da ket vuracak gibi duruyor. 

'OVACIK ÇİFTÇİSİ TOPRAĞINI TERK ETMEK ZORUNDA KALACAK'

Munzur Koruma Kurulu yaptığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Ovacık’ta hazine arazilerinin, yatırım teşvik kapsamında, yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin ve yerel idarecilerin onayı ve izni alınmaksızın sirketlere, büyük teşvikler de verilerek, yangından mal kaçırırcasına altın tepsi içinde sunulmaktadır. Bölgemize dönük bu politikanın temel hedefi, geçimlerinin tamamına yakınını küçük aile çiftçiliği ile sağlayan Ovacık halkının toplumsal yapısıdır. Ovacık ülkeye örnek olan bir model ile örgütlendiği kooperatifler aracılığıyla sağlıklı ve güvenli gıda üretip bunu kentlere ulaşmasını sağlamaktadır. Bu arazi tahsisi köylerinde tarım/hayvancılık ile geçinenlere darbe vurarak, Ovacık çiftçisi toprağını terk etmek zorunda kalacak ve zaten yaşanmış olan asimilasyona maruz kalmaya devam edecektir" denildi.

TOPRAKSIZ KÖYLÜLERE DAĞITILSIN

Munzur Koruma Kurulu toprakların şahsa ya da özel şirketlere değil üretimin devamı ve üreticinin korunması için kooperatif çalışmaları ve topraksız köylülere dağıtılmasını istedi. Koruma Kurulu, "Topraklarımızda gıda egemenliğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Munzur Koruma Kurulu olarak bu arazilerin şirketlerin tekeline bırakılmaması, topraksız köylüye ya da kuruluş çalışmaları sürdürülen kalkınma ve üretim kooperatiflerine tahsis edilerek, bu toprakların gerçek sahipleri olan yerel halkın kullanımına aktarılmasını talep ediyoruz" dedi.

'ŞİRKETLERE DEĞİL ÜRETİCİLERE VERİLSİN'

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de arazilerin özel şirkete verilmesine tepki gösterdi. Sarıgül,  "Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan salgın hastalıklar da dikkate alındığında, halkımızın üretime daha fazla dahil olmasına ve sağlıklı gıda ulaşımına yönelik hamleler yapılması gerekirken yüzlerce üreticiyi olumsuz etkileyecek bu çalışmanın derhal durdurulması gerekiyor. Üreticilerimize, üretimde kalmak adına yerleşim yeri dışında ahırlarını yapacak ve yem bitkilerin üretecek küçük çaplı toprakların bile tahsisi yapılmıyorken binlerce dönümlük arazilerin tekelleştirilmesi haksızlıktır. Adil değildir. Söz konusu tahsis işleminin durdurularak, bu arazilerin belediyemiz ilçemizde bulunan kooperatifler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile üreticilerimizin tamamının faydalandıracağı alanlar olarak gündeme alınmasını yetkililerden talep etmekteyiz."(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar