Koyunlarını aramaya çıkan köylülere asker ateş açtı

Koyunlarını aramaya çıkan köylülere asker ateş açtı
Yüksekova ilçesine bağlı Kavaklı köyünde kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan köylülerin üzerine askerler ateş açtı. Köylülerin valiliğe verdikleri dilekçeye yanıt alınamadı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Kavaklı (Marûnis) köyünün Çaltepe (Kutus) mezrasında, 5 Temmuz’da kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan Hamit Kaya, Kemal Kurt ve Mehmet Duman’ın üzerine askerlerce ateş açıldı. Askerler tarafından darp edilen ve küfür ve hakarete maruz kalan köylüler, daha sonra serbest bırakıldı. Üzerlerine ateş açan ve kendilerini darp eden askerlerin cezalandırılması için Hakkari Valiliği’ne dilekçe veren yurttaşlara olayın üzerinden 9 gün geçmesine rağmen cevap verilmedi. 

ASKERLER ATEŞ AÇTI 

Köylüler valiliğe sundukları dilekçede; "Bizler Kavaklı Köyüne bağlı Çaltepe mezrasında ikamet etmekte ve burada hayatımızı sürdürmekteyiz. İkamet ettiğimiz bu mezrada geçimimizi hayvancılıkla sağlamaktayız. Küçükbaş hayvanlarımızdan bir kısmı sürüden ayrılmış ve kaybolmuştur. Bu durum üzerine bahse konu hayvanların sahipleri olan bizler hayvanlarımızı bulmak için hemen aramaya koyulduk. Fakat o mevkide bulunan güvenlik güçleri tarafından çok kötü ve bizleri rencide edici, küçük düşürücü muamele ile karşı karşıya kaldık. Üzerimize silahlarla ateş edip yanlarımıza geldiklerinde bizi darp ettiler. Bize karşı cebir, tehdit ve küfür gibi birtakım eylemlerde bulundular. Kaybolan hayvanlarımızı aramak için bizlere hiçbir şekilde izin verilmeyip, aksine yukarıda bahsettiğimiz insanlık dışı eylemlerde bulunmuşlardır" ifadelerine yer verdi. 

‘CANIMIZA KAST EDİLDİ’ 

Askerler tarafından darp edildiklerini ve hakarete maruz kaldıklarını anlatan köylüler, dilekçenin devamında; "Bizleri silahla tarayıp adeta öldürmek istediler, canımıza kast ettiler. İkamet ettiğimiz alan yıllardır bizim olan ve bizler tarafından kullanılan, geçimimizi sağlamak maksadıyla yurt edindiğimiz, barındığımız topraklarımızdır. Hala koyunlarımızın büyük bir kısmı kayıp, güvenlik güçlerinin söz konusu tavır ve davranışlarından dolayı arayamıyoruz. Koyunlar günlerdir susuz.  Bizlere karşı yapılanlar kamu görevlisinin görevini kötüye kullanma, darp, cebir, tehdit gibi birçok suçun unsurlarını oluşturmaktadır" denildi.   

Köylüler, dilekçenin sonuç bölümünde ise şunlara yer verdi; "Bize yapılanlar konusunda gerekli tahkikat ve incelemelerin yapılması, kayıp olan koyunlarımızı bulmak için gerekli izinlerin tarafımıza verilmesi, küçük düşürülmemize sebep olan güvenlik kuvvetlerinin bu tutumlarından dolayı gereğinin yapılmasını istiyoruz.

DİLEKÇEYE CEVAP VERİLMEDİ 

Köylülerin valiliğe yaptığı başvurunun üzerinden 9 gün geçmesine rağmen dilekçeye cevap verilmedi. Bunun üzerine köylüler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi’ne başvuru yaptı. Başvuruya ilişkin bilgi veren İHD Hakkari Şube Başkanı Yusuf Çobanoğlu, mağdurların ve ailelerinin derneklerine başvuru yaparak hukuki yardım talebinde bulunduğunu belirtti. 

Olayın takipçisi olacaklarını belirten Çobanoğlu, "Kişilerin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesine karşı tutumumuz nettir. Her türlü hak ihlaline karşı Hakkari halkının yanında olacağız" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar