Kremlin'den Facebook'un şiddet içeriklerine izin vermesine tepki

Kremlin'den Facebook'un şiddet içeriklerine izin vermesine tepki
Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Facebook'un Rusya yönetimine karşı şiddet içeriklerine izin vermesiyle ilgili 'Şiddet çağrıları engellenmediği takdirde en sert önlemleri alacağız'dedi.

ABD'li Meta şirketinin bünyesinde yer alan Facebook'un Rusya lideri Vladimir Putin ve Rusya ordusuna yönelik şiddet içeriklerine izin vereceğini duyurması üzerine Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, "Facebook ve Instagram Rusya Federasyonu'na yönelik şiddet çağrılarını engellemediği takdirde en sert önlemleri alacağız" açıklaması yaptı.

'AVRUPA'DAKİ RUSYA VATANDAŞLARI DİKKATLİ OLMALI'

Avrupa ülkelerindeki Rusya vatandaşlarının "nefret atmosferinden ötürü" dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Peskov, "Rusofobik tutumun gelişmesi, tarafımızı er ya da geç bu kampanyanın sona erdirilmesi için başka ülkelerin liderlerine oldukça açık bir dille tedbirler alma çağrısında bulunmaya zorlayacaktır. Vatandaşlarımız da tetikte olup gerekli dikkati göstermeli" diye konuştu.

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği de Facebook'un Rusya'ya yönelik saldırgan içeriklere izin vermesine tepki gösterdi. Büyükelçilik'ten yapılan açıklamada, "Meta'nın Ruslara karşı kin ve düşmanlığı körükleyen saldırgan ve canice politikası bizleri çileden çıkarıyor. Şirketin eylemleri kuralsız bilgi savaşının bir başka kanıtı. ABD'li yetkililerin Meta'nın aşırılık yanlısı faaliyetlerini durdurmasını ve sorumlularından hesap sormasını talep ediyoruz" denildi.



BAZI DOĞU AVRUPA ÜLKELERİNDE ŞİDDET İÇERİKLERİNE İZİN

Reuters haber ajansı, Facebook ve Instagram platformlarındaki içerik moderatörlerine gönderilen bir dizi iç yazışma e-maillerini yayınlamıştı. Buna göre, bazı ülkelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ölüm çağrısı yapan bazı gönderilere geçici olarak izin verildiği ortaya çıkmıştı.

Haberin ardından Meta şirketinden yapılan açıklamada, "Normalde 'Rus işgalcilere ölüm' gibi şiddet içeren konuşmalar gibi kurallarımızı ihlal edecek siyasi ifade biçimlerine geçici olarak izin verdik. Yine de Rus sivillere yönelik şiddet çağrılarına izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanılmıştı.

Söz konusu kararın, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya, Slovakya ve Ukrayna için geçerli olacağı belirtilmişti.

'PUTİN'E ÖLÜM' DEMEK İHLAL DEĞİL

Geçici olarak nefret söylemine izin verilirken, örneğin, "Rus işgalcilere ölüm" demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.

Reuters’ın aktardığına göre, "Vladimir Putin’e ölüm", "Lukaşenko’ya ölüm" demek artık ihlal değil.

Öne Çıkanlar