Kremlinin Türk 'dostları'

Türkiye Rusya’ya karşı Ukrayna rejimini silahlarla donatmaya ve buna rağmen Rusya’yla işbirliğinin nimetlerinden faydalanmaya devam edecek. Kuşkusuz bundan da büyük faydalar kazanıyor.

Rusya ve Türkiye ilişkileri söz konusu olduğunda akla çok fazla soru işaretleri geliyor.

Bu iki ülke arasında iyi ilişkiler olmasına rağmen çok çelişkili soru işaretleri de oluşuyor. Genelde bunun nedeni Rusya oluyor, ki işbirliği yaptıklarının arkasından kurnazlık yapma ve aldatmaya baş vuramıyor. Birçok kez "dost" dediğinin öyle olmadığı ortaya çıkmasına rağmen.

Türkiye, tarihteki örneklerine baktığımızda hiçbir zaman Rusya’nın dostu olmamış ve olamayacak. İki ülke arasında ciddi karşıtlıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca tarihleri bir birine karşı savaş örnekleriyle dolu. Son dönemde ise Rusya ve Türkiye arasında "partnerce" ilişkiler olduki o da hep politik ve ekonomik alanda bir birine karşı karşıya gelme örnekleriyle dolu. Ve her seferinde bir birine karşı taviz verme ve görüşmelerle her şey yine normale dönüyor.

Türkiye aralıksız bir şekilde Rusya’nın arkasında Moskova’yı rahatsız eden tutumlarda  bulunuyor. Örneğin Ukrayna’yı silahlarla donatıyor ve Rusya bundan rahatsız olmamalı diyor. Bu Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilere olumsuz etki yapmasına rağmen Ankara yönetimi Rusya yönetiminin bunu kabullenmesi gerektiğini ve Türkiye’nin Ukrayna’yla ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini söylüyor.

Bu tür açıklamalar ne kadar tatmin edici olabilir ki? Bununla da sınırlı kalmıyor ve Türkiye ve Rusya’nın, Kırım konusunda anlaşabileceklerini ifade ediyorlar. Türkiye Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul etme karşılığında pazarlığa hazır. Oysaki Kırım’ın, Rusya’nın parçası olduğunu kabul etmesi söz konusu değil.

Türkiye Rusya’ya karşı Ukrayna rejimini silahlarla donatmaya ve buna rağmen Rusya’yla işbirliğinin nimetlerinden faydalanmaya devam edecek. Kuşkusuz bundan da büyük faydalar kazanıyor.

Rusya ve Türkiye’nin birbirine ihtiyaçları olduğu şüphesiz. Birbirine muhtaç olmasaydılar böyle yakın ilişkiler gelişmezdi. Bu işbirliği boşu boşuna değil. Tabi ki Rusya’nın Türkiye’ye karşı çok tedbirli ve dikkatli olmak gerekiyor. Türkiye tutarsız bir ülke ve diplomatik kurnazlıkta sınır tanımıyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi