İşlemlere kapanan kripto borsası Thodex'in CEO'su yurt dışına çıktı, şirketle ilgili soruşturma başlatıldı

İşlemlere kapanan kripto borsası Thodex'in CEO'su yurt dışına çıktı, şirketle ilgili soruşturma başlatıldı
Türkiye'de işlem yapan Thodex kripto para borsası kullanıcıları hesaplarına ulaşamayınca savcılıklara şikayette bulundu, Thodex Kurucusu ve CEO'su Özer'in ise yurt dışına çıktığı belirlendi.

Türkiye'deki kripto para borsalarından Thodex'te işlemlerin kapatılması ve kurucusunun yurtdışına çıkmasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı şirket ile ilgili soruşturma başlattı. Thodex'teki bazı yatırımcıların avukatı olan Oğuz Evren Kılıç borsanın kurucusunun yurtdışına çıktığını ve borsa kullanıcılarının savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

Şirket 20 Nisan'da alt yapı çalışmaları dolayısıyla işlemleri 6 saat süreliğine durduğunu açıklamış ardından 21 Nisan'da ise "yeni bir ortak geleceği" gerekçesiyle işlemlerin kapatıldığını ve bu sürecin 4-5 gün süreceğini duyurmuştu.

Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, Thodex'in yaklaşık 391 bin aktif kullanıcısı bulunuyordu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Thodex'te gerçekleşen ve çok sayıda vatandaşın mağduriyetine yol açtığı iddia edilen olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, "Adı geçen sistem kapsamında gerçekleşip suç teşkil eden tüm eylemlerin tespiti ve failler hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla gereken araştırmalar titizlikle sürdürülmektedir" denildi.

THODEX'İN KURUCUSU ÖZER SALI GÜNÜ YURTDIŞINA GİTTİ

Kılıç, Thodex'in kurucusu ve CEO'su Faruk Fatih Özer'in salı günü İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına gittiğini ancak nerede olduğunun bilinmediğini ifade etti.

Kullanıcıların paralarını borsadan çekemediğini ve hesaplarına ulaşamadığını ifade eden Kılıç, "Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. En kısa sürede tüketici mahkemesinde davamızı açacağız. İki süreç bir arada yürüyecek. Hem tüketici mahkemesinde dava yürüyecek, hem de suç duyurusu yürüyecek. Zaten Türkiye'nin birçok yerinde binlerce suç duyurusu yapılmış durumda" dedi. Sabah erken saatlerde hata mesajı veren Thodex'in internet adresinde ilk olarak dün yayımlanan açıklamadan oluşan tek bir sayfa yer alıyordu. Yaklaşık dört yıldır faaliyet gösteren Thodex'in açıklamasında "dünya çapında bilinirliği olan" banka ve fonların borsaya ortaklık teklifinde bulunduğu ifade edilerek, "Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup; devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç ise yaklaşık 4-5 gün sürecektir" denildi.

Şirket internette yer alan "olumsuz haberlerin" gerçeği yansıtmadığını, kullanıcıların varlıkları konusunda "endişeye kapılacak herhangi bir durum olmadığını" belirtti. Olay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bakası TCMB'nin telafisi mümkün olmayan zararların oluşma uyarısında bulunarak kripto varlıkların gündelik ödemelerde kullanılmasını yasaklamasının birkaç gün ardından gerçekleşti. 

Şirketin kullanıcıları Twitter'daki mesajların dünden bu yana borsada duran varlıkların borsa dışına transfer edilemediğinden şikayet ediyordu. Türkiye'de büyük bölümü küçük tasarruf sahibi olduğu tahmin edilen çok sayıda yatırımcı dolar bazında fiyatlandığı, ülkedeki yüksek enflasyona karşı koruma oluşturduğu için gündelik değer artışı ve kayıpların yüksek olduğu kripto para piyasasına yöneldi.

Dünya çapındaki kripto para borsalarının işlem hacimlerini derleyen Coinmarketcap'e göre, işlemler aksamaya başlamadan önceki son gün borsanın günlük işlem hacmi yaklaşık 540 milyon dolardı. Avukat Kılıç, borsanın aylık işlem hacminin 8 ila 13 milyar dolar arasında değiştiğini belirtti.

Özer’in Twitter hesabını kapatması ardından da Instagram’daki tüm paylaşımlarını silmesi üzerine kullanıcılar hukuki yola başvurmaya başladı.


THODEX'TE NELER YAŞANDI? BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Kısa süre önce 2 milyon adet Dogecoin dağıtma kararı açıklayan şirketin bu dağıtımı gerçekleştireceği hafta aksaklıklar yaşanmaya başladı. Para yatırma, çekme ve transfer işlemlerinde sıkıntı söz konusu oldu.

Günlerce süren bu sıkıntı üzerine şirket 19 Nisan'da hem sitesinden hem de sosyal medya hesaplarından "Dogecoin Bakım Çalışması Hakkında Önemli Bilgilendirme" şeklinde bir açıklama yayınladı. Açıklamada Doge işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştirdikleri bilgisine yer verildi. Planlı bir bakım olduğu ve akşam 20.00'de başlayarak 6 saat süreceği bilgisi de paylaşıldı. Kullanıcılar sürenin dolduğu gece saat 02.00'den sonra da hesaplarına ulaşamadı.

Bugün ise kullanıcılar boş bir sayfayla karşılaştı. Tepkiler çığ gibi büyüyence şirketten sabah saatlerinde yeni bir açıklama daha geldi.

Bu açıklamada ise şu bilgiler paylaşıldı: 

"Dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri, uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç 4-5 gün sürecektir. İnternette yer alan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı, şirketimizin faaliyetlerine daha güçlü olarak devam ettiği, kullanıcılarımızın varlıkları konusunda endişeye kapılacak herhangi bir durum olmadığını bilgilerinize sunarız."

Şirkete ve yöneticilere ulaşamayan kullanıcılar da bu son gelişme üzerine soluğu emniyet ve savcılıklarda aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar