Krizin vurduğu Sri Lanka'da protestocular başkanlık konutunu bastı

Krizin vurduğu Sri Lanka'da protestocular başkanlık konutunu bastı
Elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının altından sokaklara çıkan protestocular başkanlık sarayını ele geçirip sarayın havuzunda yüzdüler. Başbakanın evi ise ateşe verildi.

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan Sri Lanka'da protestocular devlet başkanlığı yerleşkesine girdi. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa öfkeli göstericilerin çevrelediği başkanlık yerleşkesini terk etti. Yerleşkeye giren protestocular, sarayın havuzuna akın etti.

AFP haber ajansına konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Devlet Başkanı Rajapaksa'nın devlet başkanlığı yerleşkesini terk ettiğini ve nerde olduğunun bilinmediğini aktardı.

BAŞBAKAN KABİNEYİ TOPLADI

Sri Lanka Başbakanı, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın kaçmasının ardından acil kabine toplantısı düzenledi. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremensinghe, tüm partilerden oluşan bir hükûmetin kurulmasının önünü açmak için istifa edebileceğini söyledi.

Ranil Wickremesinghe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada istifa edeceğini duyurdu. Başbakan Sözcüsü Dinouk Colombage, Wickremesinghe'nin parti liderlerine yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya varıldığında istifa edeceğini söylediğini açıkladı.

BAŞBAKANIN EVİ ATEŞE VERİLDİ

Protestocular ve polis arasındaki gerilimin, Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremensinghe'nin ülkenin başkenti Colombo'da bulunan konutunun dışında yoğunlaşması üzerine potestocular, Başbakan Wickremensinghe'nin konutunu ateşe verdi.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı, siyasi krizin büyüdüğü Sri Lanka’nın başkentinde uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen protesto gösterileri düzenleniyor.

EKONOMİK KRİZLE MÜCADELE İÇİN RUSYA İLE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

Perşembe günü Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL) rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını bir puan artırdığını açıklamıştı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa da geçen hafta ekonomik krizle mücadele eden ülkesine kredi desteği talep etmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Cumartesi günü ekonomik kriz nedeniyle Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve hükümetinin istifasını isteyen protestoculara polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifası etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.

TARİHİNİN EN BÜYÜK EKONOMİK KRİZİ

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar