Küçükçekmece'de AKP ile CHP arasındaki rekabette kilit seçmen Kürtler

Küçükçekmece'de AKP ile CHP arasındaki rekabette kilit seçmen Kürtler
İstanbul’un Küçükçekmece İlçesinde bir önceki yerel seçime göre AKP ile CHP arasında iki puan fark var. Bu seçimde Kürt seçmenin tercihi CHP olursa, ilçedeki dengeler de değişmiş olacak.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK – İstanbul’un kalabalık nüfusuna sahip ilçelerinden biri olan Küçükçekmece’de AKP ile CHP arasındaki dengeleri değiştirebilecek olan önemli faktörlerden biri Kürt oyları. 

Küçükçekmece ilçesi 770 bin 317 nüfusu ve 21 mahallesiyle İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri. İlçede ağırlıklı olarak Karadenizliler, Kürtler, Trakyalılar ve göçmenler yaşıyor.   

İlçede 2014 yerel seçim sonuçlarına göre AKP ve CHP oyları birbirine yakın seyretmiş. AKP yüzde 41.9  yani 186 bin 38 oy alarak birinci çıkarken, ikinci parti olan CHP yüzde 39.6 yani 175 bin 783 oy almış. Aradaki oy farkı 10 bin. İlçede MHP yüzde 8.4 (37 bin 221) alırken, HDP yüzde 6.8 (30 bin 18) almış.

REFERANDUM OYLAMASINDA HAYIR 53 BİN OYLA FARK ATTI 

Küçükçekmece’de seçim sonuçları açısından kritik bir uğrak 2017 yılındaki 16 Nisan referandumu oldu. Hayır’ın yüzde 55,6 yani 262 bin 999 oyla birinci çıktığı ilçede "Evet" yüzde 44.4, yani 209 bin 670 oy alabildi. Burada da bir kıyaslama yapıldığında iki karar arasında 53 bin oy fark bulunuyor. 

İlçede geçen yıl yapılan 24 Haziran seçimlerinde ise 16 Nisan referandumuna göre farklı bir sonuç çıktı. Cumhur İttifakı yüzde 47.3 ile yani toplamda 221 bin 154 oyla birinci olurken, Millet İttifakı yüzde 38.8’de yani 181 bin 163 oyda kaldı. İki ittifak arasındaki oy farkı 39 bin. 

Burada AKP’nin oyu yüzde 38.5 iken (179 bin 910), CHP’nin oyu yüzde 27.8 (129 bin 826). HDP yüzde 13.4 (62 bin 462) alırken, İYİ Parti yüzde 9.7 (45 bin 230), MHP yüzde 8.8 (41 bin 244) almış.

MİLLET İTTİFAKI HDP OYLARINI ALDIĞINDA CUMHUR İTTİFAKINI GEÇİYOR

Son seçimlere göre bir karşılaştırma yapıldığında AKP ile CHP arasında 50 bin oy farkı bulunuyor. Ancak 24 Haziran seçimlerinde toplam oyu 181 bin 163 olan Millet İttifakı, ilçede kilit konumda olan HDP’nin 62 bin 462 olan oyunu da yanına alırsa, aradaki fark kapandığı gibi Cumhur İttifakı’nın toplam 221 bin 154 olan oyunu geçerek 237 bin 518 oya ulaşma, başka bir deyişle Cumhur İttifakı’na 16 bin oy fark atma imkanına sahip olacak.

ÇEBİ İMAMOĞLU’NUN MEMLEKETİNDEN  

Sonuçlara bakıldığında ilçede seçim gecesi nasıl bir tablonun çıkacağı merak konusu. 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala ilçede seçim çalışmalarını yerinde gözlemledik. AKP mevcut belediye Başkanı Temel Karadeniz ile devam etme kararı alırken, CHP ise uzun süredir ilçe yöneticiliği yapan ve aynı zamanda İBB adayı Ekrem İmamoğlu’nun memleketi Trabzon’dan olan ve müteahhit Kemal Çebi’yi aday olarak gösterdi.  

Küçükçekmece Gölü üzerinde ilçe ile E-5’in bağlantısını kuran köprünün başında simit satan esnafla konuşuyoruz. Ona göre de ilçedeki seçim sonuçları ve dengeler sürekli değişiyor. Simitçi "Bu seçimde de değişebilir. Sonucun ne olacağı konusunda bir fikrim yok" diyor.  

CHP’ye oy vereceğini belirten bir seçmen Küçükçekmece’nin kozmopolit bir ilçe olduğunu söylüyor. Adayları Kemal Çebi’nin Trabzonlu ve müteahhit olduğunu belirten seçmen, ilçede Çebi ailesinin tanınan bir aile olduğunu belirtiyor. 

HDP DESTEKLERSE CHP SEÇİMİ KAZANIR

İlçede esnaflık yapan bir vatandaş, bu seçimlerde CHP’ye ilçede bir eğilim olduğunu, krizin etkisiyle AKP seçmenin de bir tepki oyu verebileceğini belirtiyor ancak ardından şunu ekliyor: AKP seçmeni oldukça sessiz. Kemal Çebi’nin ilçede 50 yıldır oturan birisi olması nedeniyle bunun bir avantaj sayıldığını belirten esnaf, "tanınan ve bilinen bir isim, bunun mutlaka bir etkisi olacaktır" diyor . 

Ona göre asıl belirleyici olacak ilçedeki Kürt seçmen. Esnaf "HDP, CHP’yi destekler ve bu seçim günü oya yansırsa, CHP ilçede seçimi kazanır" ifadelerini kullanıyor. 

KÜRTLER İMAMOĞLU’NA OY VERECEK

Diyarbakır’dan bir iş için gelen hukuk fakültesi mezunu genç de artık bir değişimin yaşanması gerektiğini düşünüyor. "17 yıldır yönetiyorlar. Artık bir yerde değişmesi lazım" diyen genç siyasetin yeni yüzlere ihtiyaç olduğu vurgusunu yapıp, Kürtlerin İstanbul’da İmamoğlu’na oy vereceğini sözlerine ekliyor.

YENİ ZELANDA SALDIRISINDAN SONRA AKP’YE OY VERECEĞİNİ SÖYLEYENLER VAR

AKP seçmeni ise kendisinden emin. İlçede konuştuğumuz bir AKP seçmeni ekonomik kriz olmadığına inanıyor, ona göre bu bir dış güçlerin oyunu. Kendisine göre bir açıklaması da var: Eğer kriz olsaydı, insanlar ceplerinde pahalı telefonlarla dolaşmaz, bu kadar harcama yapmazdı. Etrafında kısa bir süre öncesine kadar Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermeyeceğini söyleyen çok sayıda arkadaşının olduğunu ifade eden AKP’li seçmen bunun Yeni Zelanda’da camilere dönük saldırıdan sonra değiştiğini ve onların yeniden AKP’ye yöneldiğine dikkat çekiyor.    

Dengelerin değiştiği Küçükçekmece’de görünen o ki AKP ile aradaki farkı kapatmak isteyen CHP için Kürt oyları büyük öneme sahip. İlçede aday çıkarmayan ve Çebi’yi destekleyecek olan HDP’nin bu katkısı sandığa yansırsa CHP, ilçeden birinci parti olarak çıkabilir.  

Öne Çıkanlar