Kulis: Sosyal medyaya Almanya tarzı düzenleme geliyor

Kulis: Sosyal medyaya Almanya tarzı düzenleme geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ardından hız kazanan sosyal medyaya ilişkin düzenlemede Almanya benzeri bir sistemin hedeflendiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" açıklamaları sonrası beklenen sosyal medya düzenlemesi için Almanya modelinin örnek alınacağı belirtildi.

Muhalefet ile görüşmeye hazırlanan AKP'nin getirilecek düzenlemeyi "Yasaklama yok, amaç bu şirketlerin Türkiye’de temsilcilik açıp sorumluluk üstlenmesi" sözleri ile savunduğu belirtiliyor.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, tatile girmeye hazırlanan Meclis'in sosyal medya düzenlemesini gündemine alıp almayacağı bu hafta belli olacak. 24 Temmuz itibariyle 1 Ekim'e kadar tatile girmeye hazırlanan Meclis'in gündeminde çoklu baro teklifi görüşmeleri nedeniyle ara verilen 2. Yargı Paketi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda değişiklik öngören teklif bulunuyor.

ALMANYA İLE BENZER BİR DÜZENLEME

AKP'den edinilen bilgilere göre sosyal medyaya dair düzenlemede sona gelinmedi. Almanya'da yürürlükte olan düzenlemeye benzer bir düzenleme üzerinde çalışıldığını belirten AKP'li kaynaklar, öncelikli hedef sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilcilik açmasının sağlanması. Sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilcilik açması ile birlikte yurttaşların 'anonim' olarak anılan hesaplardan gelen hakaretler karşısında içeriğin kaldırılmasını talep edebilecek. Gelen taleplerin işleme konulması için ise 24 ve 48 saat gibi süreler belirlenecek ve inceleme ardından içerikler kaldırılacak. Taleplerin uygulanmaması halinde ise platformlara para cezası gibi çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek.

AKP'YE GÖRE YASAK YOK

Teklifin gündeme gelmesi ile birlikte muhalefetin "Sosyal medya yasaklanmak isteniyor" itirazlarını reddeden AKP'li kaynaklar ise "Buradaki amacımız sosyal medya sağlayıcısı kuruluşun Türkiye’de temsilcilik açması. Açık kimlikle ilgili hesaplardan hakaret, iftira gibi paylaşımlarda TCK devreye giriyor. Ancak aynı durumda isimsiz hesaplar için bunu yapamıyorsunuz. Burada vatandaşın başvuracağı bir kapı olmalı. Hak ihlali görüyorsa, "Bu paylaşımı kaldır" diyebilmeli, şirket de kişisel hakları ihlal varsa kaldırmalı. Amaç temsilcilik açıp yasal sorumluluk üstlenmesi. Yoksa kim ne istiyorsa yazsın. Şirket Almanya’da yapıyorsa Türkiye’de neden yapmasın" diyor.

İKTİDAR MUHAFELET İLE GÖRÜŞECEK

AKP'li kaynakların aktardıklarına göre teklif muhalefet partilerine de götürülecek. Teklifi muhalefete de götürmenin sunma biçiminde olmayacağını, istişare olarak gerçekleşeceği belirtiliyor. Muhalefetin tutumunun öğrenilmesinin ardından da teklife son şekli verilecek. Teklifin Meclis kapanmadan sunulabileceği ya da sonbahara bırakılabileceği belirtiliyor.

 

Öne Çıkanlar