Kulis: Asgari ücrette tarafların anlaştığı rakam belli oldu

Kulis: Asgari ücrette tarafların anlaştığı rakam belli oldu
NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen kulislerden elde ettiği bilgilere dayanarak yaptığı açıklamaya göre 3 bin 900 lira işçi ve işverenin mutabık kaldığı asgari ücret rakamı.

Türkiye'de işçilerin yüzde 40'ı asgari ücretle çalışırken gözler 2022 asgari ücret zammına çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,  Türk-İş ve  TİSK temsilcilerinin yürüttüğü görüşmeler, üçüncü toplantıdan sonra çıkmaza girdi. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, geçtiğimiz yılların aksine bu yıl asgari ücretin daha erken açıklanacağını belirterek, en son 14 Aralık 2021 tarihinde görüşmelerin sonuçlanmasını beklediklerini açıklamıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'de yaptığı konuşma sırasında bir milletvekilinin asgari ücretin ne zaman açıklanacağına yönelik sorusuna ise "Pazartesi öğrenirsiniz" yanıtını vermişti. Dördüncü toplantısını pazartesi yapılması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugüne kadar toplantısını gerçekleştirmedi. İşveren tarafını TİSK ve işçi tarafı Türk-İş’e toplantıya dair herhangi bir açıklama yapılmazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bakan Bilgin ile görüşmesinin gündemde olduğu öne sürüldü.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen kulislerden elde ettiği bilgilere dayanarak canlı yayında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İşçi ve işverenin mutabık kaldığı bazı konular var. 1 Aralık'ta komisyon, tespit çalışmalarına başlamıştı. Bazı hesaplamalar halen devam ettiği için karar toplantısı için bir resmi çağrı gelmedi. Beklenti bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Bakan Bilgin ile görüşmesi yönünde. 

ASGARİ ÜCRETTE 5 PUANLIK İŞÇİ PRİMİ HAZİNE'DEN KARŞILANACAK

Hazine'ye maliyet yaratan unsurlar var. Yaşam maliyeti konusunda komisyonda uzlaşılan rakam ağır işlerde çalışan asgari ücretli için 3 bin 576 lira. Bunun üzerine asgari ücretteki SGK işçi priminin 5 puanlık bölümünü Hazine'nin üstlenmesi konusunda işçi ve işveren mutabık kaldı. Yine gelir vergisi ilk diliminin asgari ücretin brütü tutarına yükseltilmesi konusunda da işçi ve işveren arasında bir mutabakat var.

İŞÇİ VE İŞVEREN 3 BİN 900 RAKAMIDA ANLAŞTI

Böylece yaklaşık 3 bin 900 liralık işçi ve işverenin mutabık kalınan bir asgari ücret rakamı söz konusu. Ancak işveren tarafının, son 6 yıldır devam eden asgari ücret desteğinin 2022'de de sürmesi yönünde bir talep var. 

NİHAİ SONUÇ İÇİN SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Süreç devam ediyor. Karar toplantısı bu çalışmalar nedeniyle uzamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Ankara'da olduğu bugün yoğun bir temas trafiğiyle artık nihai noktaya geleceği yönünde beklentiler var."

Öne Çıkanlar