Kur Korumalı Mevduat'ın bütçeye maliyeti haziranda 16,2 milyar TL oldu

Kur Korumalı Mevduat'ın bütçeye maliyeti haziranda 16,2 milyar TL oldu
Merkezi bütçeden Kur Korumalı Mevduat sahiplerine ödenen tutar haziranda 16,1 milyar TL oldu. Dört ayda bütçeden KKM sahiplerine toplam 37,2 milyar TL ödendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerini açıklamasıyla Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) da bütçeye maliyeti belli oldu.

Buna göre merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar haziranda 16,1 milyar TL oldu. Mayısta bu rakam 4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Dört ayda bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar ise 37,2 milyar TL oldu.

Dolar/TL’deki artışın hızlanması ile birlikte haziranda Kur Korumalı Mevduat sahiplerine ödenen tutar da önceki aya kıyasla yaklaşık 3,5 katına çıktı.

TL ERİDİKÇE KKM MALİYETİ ARTIYOR

KKM’deki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu rakam 11,7 milyar olarak gerçekleşmiş, dolar/TL’deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL’lik ödemeler yapılmıştı.

Haziran ayıyla birlikte dolar/TL’deki artışın tekrar ivmelenmesi ve 17,40 seviyelerine geri dönmesiyle birlikte KKM’nin Hazine’ye olan maliyetini de son bir ayda yüzde 250 artırmış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar